İnsanlar, ömür boyu belli bir işte ya da çeşitli iş kollarında çalışıp faaliyet gösterip en sonunda emekliliğin tadını çıkarmak ister.

Çalışan vatandaşlar iş hayatlarına giriş yaptıktan sonra ne zaman emekli olurum? Gibi sorulara cevap aramaktadırlar. Bütün çalışanlar, illaki bir kere olsun emeklilik zamanı hesaplaması ve sorgulaması ile ilgili işlemleri yapmışlardır. Sigorta başlangıcı 1999 ve öncesinde olan vatandaşlar açısından erken emeklilik fırsatı bulmaktadır.

Vatandaşların çalıştıkları gün kadar yani yatırmış oldukları sigorta primleri kadar emeklilik hayatlarında çeşitli kalemlerden meydana gelen maaşları almaktadır.

3600 günden emeklilik açısından gerekli olan koşullar yasalar ile düzenlenmiştir. Sigortalılık, genel itibarıyla sigorta başlangıç tarihi, prim ödemesi ve süre gibi koşulların yerine getirildiği ve 3600 günden emeklilik açısından vatandaşın yaşı da emekliliği direkt etkileyen unsurlar arasında bulunmaktadır.

3600 Günden Emeklilik Koşulları Nelerdir?

Şimdi de sırada 3600 günden emekli olmak isteyen bir vatandaşın taşıması gereken koşulların tamamı tek tek maddeler halinde açıklamıştır.

  • 4A, 4B ve 4C  bağlamında bulunan sigorta gruplarından birine üye olarak faaliyet gösteren vatandaşların, 3600 günden emekli olmak amacıyla sigorta başlangıç tarihlerinin 09.0.1999 ve öncesine ait olması şartı aranmaktadır. Bu tarihten sonra sigortalı çalışmış vatandaşların 3600 günden emekli olması söz konusu değildir.
  • Sosyal güvenlik kurumuna 3600 günlük prim günü ödemelerinin gerçekleştirilmiş olması ve 15 senelik sigortalılık sürecinin bitirilmesi şartı aranmaktadır. Bu iki koşul 9 Eylül 1999 tarihi ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında tamamlanmış olmalıdır.
  • Prim ödemeleri ve prim suresinin ek bir şekilde yaş koşullarının da aynı zamanda yerine getirilmesi gerekir.
  • 9 Eylül 1999 tarihi ve öncesinde ilk defa sigortalı kandırılmış vatandaşlardan 31 Aralık 2011 tarihinden önce de 15 senelik sigortalılık süresi ve 3.600 günlük prim gün sayısının doldurulması erkek sigortalı vatandaşlar açısından 55 yaşında, kadın sigortalı vatandaşlar açısından ise 54 yaşında emekli olmaya hak kazanırlar.
  • 9 Eylül 1999 ve öncesinde ilk defa sigortalı kandırılmış olan vatandaşlar arasında bulunmasına rağmen 31 Aralık 2011 tarihine kadar 3600 günlük prim süreleri ödemesini yerine getirmemiş olan erkek vatandaşlar 59 yaşında, kadın vatandaşlar ise 58 yaşında emekli maaşlarını alabilecekler.

3600 günden emeklilik şartları ile ilgili kapsamlı bilgi Yukarıdaki makalede verildi. Bunların haricinde ayrıca wanhaber farkı ile buradan, önümüzdeki birkaç gün içinde süper emeklilik, malulen emeklilik gibi başlıklarda incelenecektir.

Editör: Wan Haber