Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yaptığı açıklamada, "Asgari ücret meselesini Türkiye'nin gündeminden çıkaracak bazı düzenlemelerle bir rahatlama sağlanacak" diye konuşurken, çalışmanın çok kapsamlı olacağının altını çizdi. Öte yandan veriler açıklandıkça asgari ücret tahmini konusunda yeni hesaplar oluşmaya başladı.

Asgari ücret çalışmaları hakkında Bakan Bilgin'den son dakika açıklamasının gelmesiyle beraber, "Asgari ücret 2022 toplantısı ne zaman, Brüt asgari ücret, net asgari ücret ne kadar olacak" gibi sorular en çok merak edilen gündem başlıkları arasında yerini aldı. Asgari ücret zammı Türkiye'de yaklaşık 7 milyon çalışanı doğrudan ilgilendirirken, bunun dışında birçok vatandaşın da geliri ve ödemesini, işsizlik maaşı ve kısa çalışma ödeneğini de belirliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret görüşmelerinin yakında zamanda başlayacağını belirterek, çalışmanın sosyal adalet mekanizması yönüne dikkat çekti.

"ASGARİ ÜCRET MESELESİ TÜRKİYE'NİN GÜNDEMİNDEN ÇIKACAK"

Bakan Bilgin yaptığı açıklamada, "Enflasyon karşısında emeği koruyacak bir asgari ücret seviyesinin belirlenmesi gerektiği düşüncesiyle hareket ediyoruz. İşçilerimizi koruyan, asgari ücret meselesini Türkiye'nin gündeminden çıkaracak bazı düzenlemelerle bir rahatlama sağlayacağını şimdiden söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.

BAKAN BİLGİN ASGARİ ÜCRET İÇİN BU AYRINTIYA DİKKAT ÇEKTİ

Bakan Bilgin, asgari ücret düzeyinin esas etkisinin özel sektördeki ücret seviyesini etkilediğini belirtti. Bilgin, asgari ücret örgütsüz çalışanların ücret seviyesinin reel olarak değiştiren temel unsur olduğunun altını çizerek, "Bu asgari asgari ücret dönemde örgütsüz çalışanların hayatlarını düzenleyecek bir netice elde edilmesi yönünde çalışacağız" dedi.

BAŞKAN ERDOĞAN MEMUR ZAMMI İÇİN TALİMATI VERMİŞTİ

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz aylarda memur zammı konusunda yaptığı açıklamada, "Memurları enflasyona ezdirmeyeceğiz" sözüyle talimatı vermiş, 6. Dönem Toplu Sözleşmesi ile memur ve memur emeklisi enflasyonun üzerinde zam almıştı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndaki sıkı pazarlıkların yanında, çalışanın bu en düşük ücreti belirlenirken enflasyon rakamları öne çıkıyor. Özellikle son seneler incelendiğinde asgari ücret zammı için enflasyon üzerinde belirlenen rakamlar dikkat çekiyor. Burada asgari ücret hesaplanırken enflasyonun ortalama yüzde 5-7 üzerinde belirlendiği görülüyor.

REFAH PAYI GÜNDEMDE

Bununla beraber özellikle tüm dünyada görülen enerji kriziyle beraber enflasyon endişelerinin daha yoğun olduğu 2022 yılı için de asgari ücret zammının enflasyonun üzerinde bir refah payı ile birlikte belirlenmesi bekleniyor.

2021 YILSONU ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜZDE 18,4 OLDU

Özellikle memur zammı, emekli zammı gibi ücretlerde direkt etkili olan enflasyon oranı asgari ücret için de önemli bir belirteç.

Öte yandan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun enflasyon raporu sunumunda yaptığı açıklamada 2021 yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 18,4 oldu.

ASGARİ ÜCRET 2022 İÇİN ÜÇLÜ HESAP!

Enflasyonun Merkez Bankası'nın beklentisindeki gibi yüzde 18,4 olarak veya son açıklanan Ekim enflasyon verisindeki yüzde 19,89 gibi gerçekleşebileceğini varsayarsak;

Tahminler = Enflasyon + Beklenen fark = Asgari ücret artışı (%)

Tahmin 1: 18,4 + 5 = 23,4

Tahmin 2: 18,4 + 7 = 25,4

Tahmin 3: 19,89 + 7 = 26,89

Elbette ki bu 3'lü hesap sadece bir tahmin. Kesin asgari ücret artışı Tespit Komisyonu'ndaki görüşmeler sonucu birçok değişkenle beraber ortaya çıkacak.

Peki bu 3'lü hesaba göre maaşlar nasıl değişecek?

Asgari ücret 2022'nin Tahmin 1'deki gibi yükseleceği öngörülürse brüt ücretin 4.440 lirayı, net ücretin de asgari geçim indirimi (AGİ) dâhil 3.485 lirayı geçeceği tahmin edilebilir.

Yeni asgari ücret Tahmin 2'deki gibi yükseleceği öngörülürse brüt ücretin 4.480 lirayı, net ücretin de asgari geçim indirimi (AGİ) dâhil 3.540 lirayı geçeceği tahmin edilebilir.

Son olarak asgari ücretin Tahmin 3'deki gibi yükseleceği öngörülürse brüt ücretin 4530 lirayı, net ücretin de asgari geçim indirimi (AGİ) dâhil 3.580 lirayı geçeceği tahmin edilebilir.

ASGARİ ÜCRET 2022 İLE BU ÜCRETLER DE DEĞİŞECEK

Türkiye'de asgari ücret 2022 ile 7 milyon çalışanın maaşının yanında birçok maaşta da değişiklikler yaşanacak.

İşsizlik maaşı artacak. Mevcut durumda en yüksek işsizlik maaşı 2010 TL olarak dikkat çekiyor.

Bütün çalışanların aldığı asgari geçim indirimi (AGİ) de yükselecek. Şu anda bekar bir işçi için AGİ 268,31 TL.

Emeklilik için doğum ve askerlik borçlanması yapanların ödeyecekleri miktarlar artacak. Mevcut durumda bir aylık ödeme 1.144 TL.

İş göremezlik ödeneği artacak.

Yaşlılık, evde bakım, engelli maaşları Ocak 2022 ile birlikte zamlanacak.

Kendi primini ödeyen Bağ-Kur'lular ve isteğe bağlı ödeme yapanların verdikleri paralarda artış kaydedecek.

Gündelikçiler için ödenecek primler artacak.SABAH

Editör: Wan Haber