2021 senesi içerisinde kıdem tazminatının nasıl hesaplanması gerektiği ile ilgili konuya vurgu yapmadan önce kıdem tazminatı kavramının ne olduğuna değinmekte fayda olacaktır.

Bir vatandaş, adeta ömrünü harcayarak Birgül herhangi bir işyerinde ya da birçok işyerinde faaliyet gösterdikten sonra hak etmiş olduğu kıdem tazminatı almak ister.

Kıdem Tazminatı Nedir?

İşçi statüsünde çalışan kişinin belirli nedenlerle işyerinden ayrılırken, işveren aracılığı ile 4857 sayılı kanun hükmünce işçiye ödemekle zorunlu tutulduğu paradır. Fakat kendi isteği ile işten ayrılanlar kıdem tazminatını almaya hak kazanmış sayılmazlar. Sözleşmenin feshedilmesi, kadın çalışanın evlendiği tarihten itibaren bir sene içerisinde kendi isteği ile bu çalışma feshini, sözleşme fasihini sona erdirmesi ya da ölüm nedeni ile son bulması halinde kıdem tazminatı kendilerini ödenir.

4857 sayılı kanun uyarınca işçiye ödemekle yükümlü tutulan paradır. Ancak kendi isteği ile işten ayrılmış olan vatandaş, kıdem tazminatı alamaz. Bu sözleşmenin feshedilmesi, Yani tek taraflı fesh edilmesi kadın çalışanın evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi isteği ile bu çalışma feshini, çalışma feshini sona erdirilmesi ve ölüm sebebiyle son bulması halinde kıdem tazminatı almaya hak kazanır.

Bir İşçinin Tazminat Alabilmesi İçin Kaç Sene Çalışmış Olması Gerekir?

Bir işçinin aynı işyerinde ya da aynı işverene bağlı olarak faaliyet gösteren değişik işyerlerinde en az 1 sene boyunca çalışmış olması şartı tazminat alabilmesi için aranır.

Bir işçinin kıdem tazminatı alabilmesi amacıyla yalnızca bir iş yerinde hizmetini tamamlaması gerekmez, aynı işyerinde ya da işverene ait olan başka iş yerlerinde veya başka iş yerlerinde hizmetini tamamlayan bir kişiyi kıdem tazminatını almaya hak kazanmış olur.

Kıdem Tazminatı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Bir işçinin İşe başlama tarihinden itibaren başlamak suretiyle hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam sene açısından işveren işçiye 30 günlük giydirilmiş brüt ücret tutarında bir tazminatı ödenmek zorundadır bir seneden artış gösteren süreler için ise aynı oran üzerinden ödeme yapılır ödenecek olan tutardan yalnızca % 0,759 oranında damga vergisi kesintisi yapılır.

Damga vergisi kesintisi oranı ise devlet tarafından belirlenebilir, indirilebilir, yükseltilebilir. Ancak devlet vatandaşını korumak amacıyla daha çok vatandaşa yönelik, vatandaş odaklı Politikalar gözlemleyecek için vatandaşın en az kesintiye maruz kalmasını sağlayan çeşitli politikaları geliştirir.

2021 Senesinde Uygulanan Kıdem Tazminatı Tavanı Ne Kadardır?

Hesaplamayı olan ücreti açıklarken kullanılabilecek en çok Bir susar mevcuttur bu değer ise her yıl devlet aracılığı ile açıklanır 2021 senesinin ilk 6 ayı açısından kıdem tazminatı tavanı 7.638,98 TL olarak açıklamıştır.

Giydirilmiş Brüt Ücret Ne Anlama Geliyor?

İşçiye verilmiş aylık brüt maaş, yemek, yol, prim, ikramiye, yakacak yardımı gibi çeşitli yardım kalemleri ve maddi olanakları eklemek suretiyle elde edilmiş olan toplam brüt aylık geliridir.

Ayrıca işçiye verilmiş aylık brüt maaş başta olmak üzere giydirilmiş brüt maaş, net brüt ücret şeklinde başlıklarda mevcuttur. Bütün bunlar SGK kurumu tarafından hesaplanıp işçi olarak aylık alan kişinin emekli olduktan sonra alacağı kıdem tazminatının ne kadar olacağı ile ilgili hesapları yapılırken kullanılan verilerdir.

Kıdem Tazminatı Almanın Şartları Nelerdir?

İşçinin Kendi isteği ile işten ayrılmamış olması ya da vefat etmiş olması işveren aracılığı ile ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı bir şekilde davranışı sebebiyle işlem çıkarılmamış olması kendi dileği ile işlem ayrılmış ise eğer ayrılma nedeni iş kanununun 24. maddesinde belirtilen işçinin haklı bir sebebe dayanarak derhal işi bırakması  şartına bağlı olması, kadın ise ve çalışırken evlenmiş ise evlendikten sonraki bir yıl içerisinde işin ayrılmak istemesi.

Türkiye Cumhuriyeti devletinde herhangi bir işyerinde faaliyet gösteren SGK lı çalışanın, kıdem tazminatı almaya hak kazanması amacıyla belirli koşulları yerine getirmesi gerekir. Özellikle de iş yerinden kendi rızası ile ayrılmış olan ya da gerçekten de kıdem tazminatı almaya hak kazanmasının önüne mani olacak herhangi bir fiili işleyen herhangi bir işçiye kıdem tazminatı ödenmez.

Editör: Wan Haber