Van Güneş Enerjisi İhtisas Endüstri Bölgesi’nin kurulması bekleniyor. DAKA’nın yürüttüğü proje ile Van OSB’ye ücretsiz veya ucuz elektriğin verilmesi planlanıyor. Van OSB Başkanı Şemsettin Bozkurt, önemli bir enerji yükünden kurtulmaları durumunda bunun üretime ve istihdama yansıyabileceğini düşünüyor. Bozkurt, Van OSB’ye kuracakları meslek lisesi ile kalifiye eleman sıkıntısını gidermeyi de hedeflediklerini açıkladı.

Van Organize Sanayi Bölgesi (Van OSB) Başkanı Şemsettin Bozkurt, Van’da işsizliği bitirmek ve ekonomiyi iyileştirmek çalıştıklarını söyledi. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA)’nın, Van Güneş Enerjisi İhtisas Endüstri Bölgesi kuracağını ve bunun hayati önemde olduğuna dikkat çeken Bozkurt, “Güneşin en verimli alındığı noktalar belirlendi. Tarıma elverişli bölgelerin parselasyonu yapıldı. Önümüzdeki süreçte özellikle kentte üretim yapan sanayicilere, enerjinin ücretsiz veya ucuz sunulması, önemli katkı sunacaktır” dedi. 

Van OSB’nin rekabet gücü artacak
“Van Güneş Enerjisi İhtisas Endüstri Bölgesi’nin Van OSB’nin rekabet gücünü arttıracak. Güneş enerjisinden üretilecek elektrik enerjisi ile yükselecek olan üretim kapasitesi ile birlikte istihdama çok ciddi bir katkı sağlayacaktır.İran'da bizimle sınır olan bölgelerde üreticiler ve yatırımcılar için 20 yıl süreyle vergi ve SSK muafiyeti var, ha keza alt yapısı hazır arsalar bedava veriliyor. Enerjileri ise bizden yüzde 90 daha ucuz, insan kaynakları daha ucuz. Bölgeler arası gelişmişlik farklarının ortadan kaldırılması ve fırsat eşitliği anlamında iç ve dış dengeler doğru değerlendirilmeli.” 


Maaş, SSK, vergi destekleri yetersiz
“Mevcut çalışanlar için maaş, SSK, vergi destekleri ve faizsiz kredi destekleri gibi destekler sunulmalı ve hiçbir prosedür aranmamalıdır. Yasalarımız yeni yatırımcılar ve kapasite artırımında destek çağrısı yaparken, eskileri hep göz ardı ediyor. Oysa asıl yük eskilerin sırtında.” 

Teşvikler teşvik edemiyor
“Teşvik yasaları baştan aşağı bölgesel ihtiyaçlara göre düzenlenmeli. Teşviklerin kapasite artırımlarında eksiklikler bulunuyor. Sonuç alınamadığı için sanayici ve esnaflarımız yeteri kadar faydalanamıyor. Çok zor koşullarda üretime devam eden yatırımcılara ciddi anlamda destekler verilmeli.” 

100 bin istihdam hedefleniyor 
“Önce Türkiye barışı sağlanmalı ardından ekonomik gelişmeler gelir. Van OSB gün geçtikçe büyüyor. T Hem ulaşım hem enerji maliyetlerini aşağı indirebilirsek, Van’ın yüzde 10’u yani yaklaşık 100 bin istihdam rakamına ulaşabiliriz. Tabi bunun gerçekleşmesi için merkezden uygulanan teşvik sistemleri devreye girmeli. KDV oranı alımlar için yüzde 8’e, gelir vergisi yüzde 5’e, SSK primi de yüzde 50’ye indirilmelidir. Kentteki işsizliği ve yoksulluğu azaltmaya çalışıyoruz.” dedi. 

Van OSB Meslek Lisesi 
“Kalifiye elemanın temini ile ilgili Van OSB Meslek Lisesi kurma projemiz var. İşini kaybedenlere ihtiyaç olan alanlarda eğim verip, istihdam edilmesiyle ilgili projemiz var. İnşallah 2017 yılı içinde, bin 200 öğrencili, 40 derslikli ve 16 atölyeli okulumuzun temelini atacağız.” 

300 yatırımcı sırada 
“Bizim 300 adet talebimiz sürekli saklı duruyor. Yatırım yapmak üzere 300’ün dışında da özellikle Hakkâri, Cizre ve diğer taraflardan yatırım yapmak isteyen sanayici var.Eko Yenilenebilir Enerji Anonim Şirketi, Niğde Bor Karma Organize Sanayi Bölgesi’nde 100 MWp kapasiteli Güneş Hücresi Üretim Tesisi’nin temelini attı. Tahsis edilen 32 bin metrekarelik alanda, güneş panelinin kalbi olarak nitelendirilen güneş hücresi üretilecek. Güneş panelinde silisyum, ingot ve wafer da bulunuyor. Tesisin kapasitesi ek yatırımlarla minimum 600 MWp kapasiteye çıkartılacak.'' VanEkonomist

Editör: Wan Haber