Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) başvurular bugün başlıyor. 6 Mart’a kadar devam edecek olan başvurular için adaylar 'YKS başvurusu nasıl yapılır?' ve 'YKS ücretleri ne kadar?' gibi soruları aratıyor. İşte YKS başvurusu ile ilgili detaylar…

YKS başvuruları 6 Mart’a kadar alınacak. Ücret ödeme için son gün 7 Mart 2019 saat 23.59. Süresi içinde başvurmayan adaylar, 19 Mart’ta ‘geç başvuru’dan yararlanabilecek. Her bir oturum için başvuru ücreti 50 TL. Geç başvuruda oturum ücreti 75 TL. Şehit eşi, çocuğu, gazi, gazi eşi ve gazi çocuğu ücret ödemeyecek.

Başvuru için buraya tıklayın...

2018 PUANI GEÇERLİ

2018-Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanı 200 ve üzeri olanlar, istedikleri takdirde 2019-TYT’ye girmeden YKS’nin diğer oturumlarına katılabilecek. Bu adaylardan sadece 2018-TYT puanı ile bir yükseköğretim kurumuna girmeyi planlayanlar da sınav başvurusunda bulunacak.

2019-YKS’de SAY, SÖZ, EA veya DİL puanıyla üniversiteye yerleşmek isteyenler, 2018-TYT puanı 200 ve üzeri olsa bile 2019-Alan Yeterlilik Testleri (AYT) veya 2019-Yabancı Dil Testi’ne (YDT) katılmak zorunda.

3 OTURUMLU SINAV

YKS, 3 oturumlu olacak. Birinci oturum TYT, herkes için zorunlu. Adaylar, ikinci oturum AYT’ye ve üçüncü oturum YDT’ye girebilecek. TYT, 15 Haziran 2019 Cumartesi saat 10.15’te başlayacak ve 135 dakika sürecek. AYT, 16 Haziran Pazar saat 10.15’te başlayacak ve 180 dakika sürecek. YDT, 16 Haziran Pazar saat 15.45’te başlayacak ve 120 dakika sürecek.

Adayların binalara girişi, sınav başlamadan 15 dakika önce bitecek. Geç gelenler alınmayacak.TYT’de 40 Türkçe, 20 Sosyal Bilimler, 40 Temel Matematik 20 Fen Bilimleri sorusu sorulacak. AYT’de 40 Türk Dili ve Edebiyatı- Sosyal Bilimler-1, 40 Sosyal Bilimler-2, 40 Matematik ve 40 Fen Bilimleri sorusu sorulacak. AYT’de adaylar, hesaplanmasını istedikleri puan türü için gereken testleri cevaplayacak. SAY, SÖZ ve EA puan türlerinin hepsinin hesaplanmasını isteyenler, tüm testleri cevaplayabilecek.

TAKIYLA GİRMEK YASAK

YDT, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacak. Her dil için 80 sorudan oluşan ayrı soru kitapçığı bulunacak. Adaylar başvuru sırasında bildirdiği yabancı dil testini yanıtlayacak.

Sınav binalarına çanta, cüzdan, cep telefonu, saat, bluetooth cihazları, kulaklık, küpe, alyans hariç yüzük, bilezik, broş, anahtarlık, araç anahtarı, fotoğraf makinesi, plastik ve metal içerikli eşya, güneş gözlüğü dahil cam eşya (şeffaf numaralı gözlük hariç), banka veya kredi kartı, bilgisayar özelliği bulunan cihazlar alınmayacak.

BASİT PİERCİNG SERBEST

Kesici-delici alet, ateşli silah, kalem, silgi, kalemtraş, müsvedde kağıdı, defter, kitap, dergi, gazete, pergel ve cetvel de sınava alınmayacak. Şeffaf pet şişe içinde markası çıkarılmış su hariç sınava yiyecek ve içecek de sokulamayacak. İlaç, alçı, sargı bezi, koltuk değneği gibi sağlık malzemeleri de yasak.

Adaylar sınava başörtü için kullanılan boncuklu veya boncuksuz toplu iğne, metal para, anahtarlıksız basit ev anahtarı, ulaşım kartı, basit tokalı kemer, basit tel toka ve basit piercing ile girebilecek. (POSTA)

Editör: Wan Haber