YDS, 9:30'da yapıldı. Saat 9:00'da sınav yerlerinde olmanız gerekiyordu. Soru ve cevaplar açıklandığında bu sayfadan ulaşabilirsiniz. 

YDS PUAN HESAPLAMA İÇİN ŞU ADRESİ ZİYARET EDİN: 

www.sorubak.com/ydspuan.php 

Bu arada ÖSYM, İngilizce dil sınavlarını tek çatı altında topladı. Artık KPDS, ÜDS, TUS ve DUS gibi sınavlar için sadece Yabancı Dil Sınavı (YDS) yapılacak. Yılda iki kez gerçekleştirilecek YDS, 500 bin kişiyi ilgilendiriyor. Adaylar, uygulamadan memnun ancak sınavın iki defa yapılmasından rahatsız. Nisanda başarılı olamayan aday diğer sınav için ekimi beklemek zorunda. Bu da yüksek lisans ya da doktora yapmak için bir yıl daha geçmesi demek. Eğitimciler, YDS'nin yılda birkaç kez yapılmasını öneriyor. Tek çatı altında birleştirilen dil sınavlarının doğuracağı aksaklıklara karşı önlem alan birçok dershane, bir ay öne çekilen Kamu Personeli Dil Sınavı (KPDS) için müfredatına ek dersler koydu. Günlük 4 saat olan ders sayısı 5’e, 6’ya çıkartıldı. Ani karar alındığı için sıkıntı yaşadıklarını söyleyen adaylar, bir an önce içeriğin belirlenmesini istiyor. Bazıları da elindeki kaynak kitaplara uygun soru çıkmaması durumunda farklı kitaplar almanın maddi külfet oluşturacağından şikâyet ediyor. Sistemin eksikliklerine dikkat çeken Karacan Prestige English Ankara Koordinatörü Cüneyt Ceylan, dünyadan örnekler vererek şu öneride bulunuyor: “Eski takvime göre adaylar 3 Mart’ta girecekleri sınava şu anda 7 Nisan’da katılacaklar. ÜDS öğrencileri kazandıkları bu zamanı kâr sayıyor. YDS’nin aslında randevu sistemiyle her ay yapılması gerekiyor. Sınav dünyada olduğu gibi içerisinde dinleme, konuşma ve yazma yeteneklerinin olduğu kapsamlı bir ölçme aracına dönüşmeli.” 

Rizeli öğrenci: YGS belgesiyle ben oynadım 

Rize’de Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) aldığı 463 puanın iki gün sonra sistemden silindiğini ileri süren Mehmet Akif Karali (18), yalan söylediğini ve sonuç belgelerinde tahrifat yaptığını itiraf etti. İMKB Lisesi İnşaat Bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi, kısa süre önce açıklama yaparak YGS-5 türünde elde ettiği 463 puanının daha sonra girdiği sistemde görünmediğini iddia etmiş, gözyaşı dökerek yanlışlığın düzeltilmesi için başvuruda bulunacağını açıklamıştı. Konuyla ilgili haberlerin yayınlanması üzerine araştırma yapan ÖSYM Genel Merkezi, sınav sonuç kâğıdında tahrifat yapıldığını belirledi ve iddialarla ilgili hukuki yollara başvurulacağını duyurdu. Bunun üzerine ailesine itirafta bulunan Mehmet Akif Karali, sonuç belgesinde tahrifat yaptığını söyledi. Gerçeği öğrendikten sonra öğrenciye destek veren dershane yetkilileri de Karali’nin kendilerini de aldattığını belirterek üzüntü duyduklarını bildirdi. 

ÖSYM'den engelli adaya yine ret 

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı, pazar günü yapılacak Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) katılacak olan ve geçirdiği rahatsızlık nedeniyle görme- işitme yetileri azalan 35 yaşındaki Murat Kefeli'nin soruları bilgisayar ortamında görerek yanıtlamasını yine uygun bulmadı. Niğde Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Bölümü'nden mezun olmasının ardından 'idyopatik nöropati' hastalığı nedeniyle görme ve işitme yetileri azalan Murat Kefeli, yaşamını Antalya'da sürdürüyor. Yeteri kadar duymadığı sağlık raporunda yazmasına rağmen 2010 YGS'ye 2 yardımcı personel eşliğinde alınan Kefeli, ayrımcılığa uğradığını iddia ederek hukuk mücadelesi başlattı. Kefeli, haksızlığa uğradığı iddiasıyla açtığı davayı 2012 yılında kazandı. Mahkeme kararından sonra geçen yıl tekrar başvuran Kefeli'ye, ÖSYM Başkanlığı ilk önce olumlu yanıt verdi, ancak sınava 40 saat kala kararından vazgeçti.

Editör: Wan Haber