Tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan koronavirüs salgını devam ederken, diğer yandan eğitim - öğretim sezonunun başlaması yönünde hazırlıklar yapılıyor. Daha önce 31 Ağustos'ta yüz yüze eğitimin başlaması planlanırken, bilim kurulunun tavsiyeleri sonucunda bu süre 21 Eylül tarihine kadar ertelendi.

31 Ağustos tarihinde eğitim - öğretim sezonu uzaktan eğitimle başladı ancak 21 Eylül tarihinde okulların tam olarak açılıp açılmayacağı ise henüz net değil. Vaka sayılarına göre yapılacak son bir değerlendirme ile okulların bu tarihte açılıp açılmayacağı veya nasıl bir yöntemle açılacağı  netliğe kavuşacak. Fakat okullarda ve Bakanlık nezdinde yapılan çalışmalarla, okulların 21 Eylül tarihinde açılacakmış gibi bir hazırlığın olduğu da belirtiliyor. Durum böyle olunca kırtasiyeciler de raflarını dizdi, gelecek olan müşterilerini bekliyor. Daha önce 31 Ağustos'a göre hazırlık yaptıklarını belirten kırtasiyeciler, okulların açılışının 21 Eylül'e ertelenmesini değerlendirirken, bu tarihe de temkinli yaklaşıyor. Kırtasiyeciler, hem kendilerinin hem velilerin bir belirsizlik içinde olduklarını söylüyor.

ÜRÜNLER RAFA DİZİLDİ

Süreçtteki belirsizliğe rağmen kırtasiyeci esnafı da yeni sezon hazırlıklarını tamamladı. Ürünlerini raflara dizen kırtasiyeciler, müşterilerinin yolunu beklemeye başladı.

2020-2021 okul sezonunu öncesi eğitim yuvalarında hijyen temizliği yapılarak 21 Eylül tarihine okulların hazır olması planlanıyor ancak velilerin de endişeleri var. Kimi veliler virüsün yayılım hızı nedeniyle tereddüt yaşarken, kimi velilerin ise kararsızlık yaşadığı görülüyor. 

ZİNCİR MARKETLER SATIŞLARINI ETKİLİYOR

Konuyla ilgili konuşan kırtasiyeci esnafı ise zor durumda olduklarını söylüyor. Süreçten dolayı yeterince mağduriyet yaşadıklarını belirten kırtasiyeciler bir başka konudan da muzdarip. Kırtasiyeci esnafı, kırtasiyeci olmadıkları halde sezona bağlı ürün satan iş yerleri ve kırtasiye ürün satışı gerçekleştiren zincir marketlerden yakınıyor.

Kural Kitap Kırtasiye sahibi Abdullah Kurt, yaptığı açıklamada; " Pandemi döneminde yeterince kazanç elde eden marketler ve market zincirleri oldu. Biz kırtasiyeci esnaflarının ise herhangi bir satışı olmadı. Bu anlamda market zincirlerine çağrımız şudur; bu zaman zarfında bizler kapalı konumda kaldık, satışımız olmadı. Farkındalık yaratarak bu sezon kırtasiyecilere destek vermelerini istiyoruz. Kırtasiye malzemelerini kırtasiyeciler satsın” derken Kent Kırtasiye sahibi Haluk Bekiroğlu ise : “Ne yazık ki son yıllarda marketlerde ve market zingirlerde yapılan kırtasiye malzemesi satışı, bütün kırtasiyecileri ciddi bir şekilde etkiliyor” dedi.

“YENİ BİR ERTELEME OLMAZSA PİYASADA BİR CANLILIK BEKLİYORUZ”

Kural Kitap Kırtasiye sahibi Abdullah Kurt, sezonu ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu; “Okul sezonu olması nedeniyle bizim yaptığımız okul çalışmaları, stok çalışmaları tamamıyla öğrencilerin bütün ihtyaçlarına cevap verebilecek kapasitede. Yalnız 31 Ağustos tarihinde okulların açılmasını beklerken, bu tarih 21 Eylül'e ertelendi. Tabi okulların 21 Eylül tarihinde açılmasını bekliyoruz, yeni bir karar çıkmazsa veya yeni bir ertelenme olmazsa piyasada bir canlılık bekliyoruz. Şuan okulla alakalı herhangi bir alım veya liste yok çünkü okulların net açılıp ya da açılmayacağı 21 Eylül’den önce verilecek karara bağlı. Okulların açılmasıyla beraber öğrencilere verilen listenin yüzde 100’üne hitap edecek durumdayız. Ürünlerimizde dikkat etttiğimiz hususlar var. Şöyle ki; Türk Malı olmasına dikkat ediyoruz, hijyenik olmasına dikka ediyoruz, kaliteli ve uzun vadede kullanılabilecek ürünleri tercih ediyoruz. Öğrencilerin sağlığına olumsuz yönde etki edecek ürünleri asla bulundurmuyoruz. Tamamen sağlıklı ürünleri bulunduruyoruz.”

“SPOT ÜRÜNLERİ KESİNLİKLE TAVSİYE ETMİYORUZ”

Kırtasiyeci Kurt, şunları söyledi: “Önemli bir konu daha var. Geçmiş yıllardan da deneyim kazandığımız için piyasada spot ürünler mevcut. Öğrenci sağlığını tehdit edecek kalitesiz ürünler var. Vlilerimizi bu konuda uyarmak istiyorum. Dikkatli olsunlar. Spot ürünleri kesinlikle tavsiye etmiyoruz.

Konu sağlık olunca ve çocuklarımız olunca bunu önemsiyoruz. Piyasada spot ürünler var, kesinlikle velilerimizin bu konuda daha duyarlı olmalarını temenni ediyoruz. Tabi piyasada bir rekabet ortamı mutlaka olacak, ticaret ortamı muhakkak olacak, biz kimsenin ticari ahlakına karışmıyoruz ama ticaretin bir ahlaktan ibaret olduğunu da vurgulamak istiyoruz. Velilere spotu önermiyoruz, çocuklarının sağlığı için kesinlikle kırtasiye ihtiyaçlarını kırtasiyeden almalarını öneriyoruz. Bunun dışında kırtasiyeci olmadığı halde kırtasiye malzeme satan bu tarz iş yerlerine yönelik geçmişte de bir takım adımlarımız oldu bazı dernekler ve vakıflar aracılığıyla, STK’lar aracılığıyla... Bizim amacımız herkes kendi bildiği alanda iş yapsın, bunu istiyoruz. Pandemi döneminde yeterince kazanç elde eden marketler ve market zincirleri oldu. Biz kırtasiyeci esnafları olarak kimi zaman kapalı kaldık, açık olduğumuzda da iş yapamadık. Bu anlamda market zincirlerine çağrımız şudur; Farkındalık yaratarak kırtasiyecilere destek vermelerini istiyoruz. 

Buna ek olarak vatandaşlarımıza da çağrımız var; öğrencilerimizin sağlığı açısından bütün kırtasiye ihtiyaçlarını kırtasiye mağazalarından temin etsinler.”

“KIRTASİYE VE KİTAP SEKTÖRÜ CİDDİ BİR SIKINTI YAŞADI”

Kent Kırtasiye sahibi Haluk Bekiroğlu ise pandemiden dolayı sezonu erken kapattıklarını belirterek şöyle konuştu: “ Türkiye ve dünya bu yeni salgından dolayı ciddi bir sıkıntı yaşadı, her sektör de yaşadı bu sıkıntıyı. Doğal olarak okulların erken kapanmasıyla birlikte kırtasiye ve kitap sektörü ciddi bir sıkıntı yaşadı. Zaten geçen sene de yaşanan ekonomik sıkıntı üzerine bu sene de bu pandeminin gelmesi bizleri daha da sıkıntıya soktu. Geçen sene kırtasiyecilerin alım yaptığı birçok fuar iptal edildi, kimisi daha önceki fuarlarda hazırlamış olduğu siparişlerini iptal etmek zorunda kaldı. Çünkü ne olacağı belli değildi. Ardından 31 Ağustos'ta okullar açılacak denilince açıkçası rahatladık, okullar daha erken açılacaktı, yani normalde 15 Eylül’de açılan okuların 31 Ağustosta açılması demek 10 gün öncesinden, Ağustos'un ortalarından iş yapmaya başlamayı gerektirecekt. Biz bunu düşünüyorduk, ancak salgının tekrar artması ve ciddi boyutlara ulaşması nedeniyle okulların yüz yüze açılması tarihi ertelendi. Ama 21 Eylülde gerçekten açılacak mı? Açılmayacak mı? O konuda da endişelerimiz var. Şöyle bir durum da var; okullar açılacak ama veli ne olacağını bilmiyor! Kitapçı, kırtasiyeci ne olacağını bilmiyor. Onun için bir bilinmezlik içinde bekliyoruz.”

"VELİLERİMİZ, ALIŞVERİŞLERİ KIRTASİYELERDEN YAPMALI"

Kent Kırtasiye Sahibi Bekiroğlu, velilere çağrıda bulunarak, kırtasiye malzemelerini kırtasiyecilerden almalarını önerdi. Bekiroğlu, “Kırtasiyeci sektörünün yaşadığı başka bir sıkıntı daha var, zincir marketler. Kırtasiyeci esnafı yıllardır bu işi yapan, bu işin sıkıntısını çeken, ücretsiz kitap dağıtılmadan önce kitap temin etmek için yollara düşen, bunu yapan esnaf ne yazık ki son yıllarda marketlerden yana muzdarip. Marketler ve ucuzcu denilen zincir marketler de kırtasiye satışı yaparak, zor durumda olan kırtasiyecileri daha da zor duruma sokuyorlar. Bunun haksız bir rekabet olduğu söyleniyor çünkü siz yıllardır bu işi yapıyorsunuz, mesela ben 43 yıldır bu işi yapıyorum ama son yıllarda başlayan bu zincir marketlerle ciddi sıkıntıya giriyoruz. Kırtasiye malzemesi ciddi bir iştir, yani çocukların elleri ile ayakları ile muhattap olan ürünlerdir. Onun için ucuza kaçmak yerine, zincir markette almak yerine muhattap oldukları, yıllardır alışveriş yaptıkları kırtasiyeden ürün alsınlar, çok ciddi bir fiyat farkı çıkmaz, bunu bütün samimiyetimle söylüyorum.” diye konuştu.

İRANLI TURİST FAKTÖRÜ

Kent Kırtasiye sahibi Haluk Bekiroğlu, şunları söyledi: “Salgınla birlikte belirsizlikler de ortaya çıktı, açıkçası esnaf ne yapacağını bilmiyor. Ben bu meslekte 43’üncü yılımdayım, 61 yaşındayım, her zaman umudum vardı, en kötü zamanlarda bile hep arkadaşlarıma, dostlarıma, meslektaşlarıma umut aşılayan biri olarak açıkçası ben de artık ne olacağını kestiremiyorum, pek umut aşılayamıyorum. Umutta taşıyamıyorum ne yazık ki. Şöyle bir meselemiz daha var; Bu salgınla birlikte Kapıköy Sınır Kapısı kapatıldı. Daha önceki yıllarda ekonomik sıkıntı yaşansa bile İranlı turistler bizlere rahat bir nefes aldırtıyordu. Şimdi İran’dan insanların gelmemesi bizi ekstradan etkiledi. İranlılar olsaydı biz biraz daha rahat atlatabilirdik bu süreci. Ama şimdi salgın nedeniyle bir de İranlıların gelmemesi bizi epey etkiledi çünkü kırtasiye sektörü okul sezonunda İranlı müşterilerden çok faydalanıyordu. İranlılar, Türk Malı daha kaliteli olduğu için Çin Malı değil de Türk Malı tercih ediyorlardı. Ama şimdi bu da yok...” Prestij Gazetesi - M.Selim Kurt

Editör: Wan Haber