Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can’ın aynı üniversitede öğretim görevlisi görevini yürüten kızı Esra Aslancan, Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi Doktora Programı için sınav başvurusunda bulundu.

Ancak geçtiğimiz yıl Rektör, önce Eğitim Fakültesi Dekanı ve diğer komisyon üyeleriyle görüşme yapmak istedi. Lakin Sınav Değerlendirme Komisyonu Başkanı Doç. Dr. Mahmut Sağır bu görüşmeye katılması.

Bu görüşmeden sonra Rektörün kızı Esra Aslancan sınavı geçemeyince Rektör Niyazi Can, dekanı devreye sokarak Komisyon Başkanı Doç. Dr. Mahmut Sağır’ın istifa etmesini istediği iddia edildi. İlk olarak bölüm başkanlığı görevinden istifa eden Doç. Dr. Sağır, daha sonra da karıştığı bir kavga gerekçe gösterilerek üniversite ile ilişkisi kesildi.

BİZZAT BASKI GÖRDÜĞÜM İÇİN İSTİFA ETTİM
Bu iddialara ilişkin konuşan Doç. Dr. Mahmut Sağır şunları söyledi: “Sınavdan önce Rektör Niyazi Can fakültenin dekan ve dekan yardımcısına ‘Benim kızın sınavı var. Bu sınavı kazanacak’ demiş. Beni de görüşmeye çağırdı. Ancak görüşmeye gitmedim. Nitekim sınav yapıldı ve kızı sınavda başarısız oldu. Bunun üzerine rektör, dekanı suçladı. O programı kızı için açtığını söyledi. Ben Eğitim Bilimleri bölüm başkanıydım. Görevimden bizzat baskı gördüğüm için istifa ettim.”

AÇIĞA ALINMA SÜRECİ DEVAM EDİYOR
İddiaların odağındaki bir diğer isim olan Rektör Prof. Dr. Niyazi Can da, “Geçen sene bir doktora sınavı odu. Kızım sınava giriyor ve kazanamıyor. İtiraz dahi etmiyor. Hepsi benim dışımda olan şeyler. Zerre kadar ilgim yok. Şu an durum YÖK’te ve sonuçlanmadığı için açığa alınma süreci devam ediyor” ifadelerini kullandı.

İKİ AİLE FERDİ AYNI ÜNİVERSİTEDE
Öte yandan Rektör Can’ın bir diğer kızı olan Emine Canmercan da Sütçü İmam Üniversitesi’nde öğretim görevlisi. Rektörün damadı da Şeyh Mehmet Aslancan ise Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı’nda çalışıyor.
Canlihaber

Editör: Wan Haber