Okul öncesi öğretmeni olmak amacıyla bu alanda yetkin ve tecrübe sahibi olmak gerekir.

Okul Öncesi Öğretmeni Nasıl Olunur?

  • Okul öncesi öğretmeni olmak amacıyla öncelikli olarak sosyal/Türkçe alanlarında başarılı olmak gerekecektir.
  • Üniversitelerin 4 senelik fakültelerinde gerekli olan eğitimleri aldıktan sonra mezun olmak gerekiyor.
  • Eğitim fakültelerinde öğretilen okul öncesi öğretmenliği, alanında mezun olan öğretmenler Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın Eğitim alan ve lisans sınavlarına katılım sağlayarak alanlarında gerekli olan bütün puanı almak şeklinde atanabilir.
  • Bunun yanında aynı zamanda Meslek Yüksek okulundan mezun olan bireylerde öğretmen olarak iş hayatına atılabilir.

Üniversitelerin 2 yıllık programı olan meslek yüksekokullarından mezun olan öğrenciler dikey geçiş sınavına girmek şartıyla bölümlerini 4 yıllığa tamamlayabilirler. Bölümlerini 4 yılda tamamlayan öğrenciler ise pedagojik formasyon adı altında eğitimlerini alarak öğretmenlik statüsünde çalışabilirler. Bunun yanında aynı zamanda Açıköğretim Fakültesi çocuk gelişimi bölümleri eğitimlerini tamamlayan öğrenciler de aynı şekilde bu haklara sahip olmaktadırlar. Bunların dışında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir şekilde faaliyet göstermekte olan meslek edindirme kurslarından yardımcı öğretmenlik eğitimi alarak öğretmen olma hakkına sahip olmakla mümkündür.

Okul Öncesi Öğretmenliği Aşamaları Nelerdir?

  • Okul öncesi öğretmeni olmak isteyen öğrencilerin öncelikli olarak çocuklara karşı bir sevgi beslemesi ve ciddi manada sabırlı olmaları gerekir.
  • Psikoloji ile ilgili olarak anaokulu öğretmeni olmaya uygun olan bireyler, bu mesleğin eğitim boyutlarını tek tek geçmelidir. Anaokulu öğretmeni olmak isteyen adaylar üniversitelerin eğitim fakültelerinde okutulmakta olan okul öncesi öğretmenliği bölümlerinden mezun olmaları gerekir.
  • Lisans eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamlayan öğrencilerin öğretmen adayı olarak Kamu Personeli Seçme sınavına girerek en az 75 taban puan ve 100 tam puan alarak tercih yapmaları mümkündür.
  • Ataması gerçekleştirilen öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlarda okul öncesi öğretmeni unvanıyla görev yapar.
Editör: Wan Haber