Geçtiğimiz yıl meydana gelen 7,2 ve 5,6’lık depremlerde Akköprü Mahallesi’nde bulunan Fevzi Şengül İlköğretim Okulu yıkılmıştı. Aileleri ile birlikte yıkılan okulun alanında toplanan öğrenciler, ellerindeki dövizlerle ‘Eğitim hakkımız söke söke alırız’ sloganları ile yetkililere seslendiler. Okulun yıkılması nedeniyle çocuklarının sabahın erken saatlerinde yaya olarak en yakın okula gönderen veliler tedirgin. Çocuklarının kilometrelerce yol yürüdüğünü ve giderlerken sokak köpekleri başta olmak üzere bir çok tehlike ile karşı karşıya kaldığını dile getiren veliler, yetkililerden biran önce okullun yeniden mahalleye inşa edilmesini istediler. 


Çocuklarını her sabah okula uğurlarken yüreklerinin ağızlarına geldiğini vurgulayan velilerden Cemal Kaya, artık bu işe bir son verilmesini istediler. Okullarının yıkılması ile birlikte söz verildiği gibi taşımalı eğitiminde gerçekleştirilmediğini dile getiren Kaya, “Defalarca ilgili kurumlara gitmeme rağmen bu konuda bize hiçbir şekilde çözüm getirilmedi. Biz artık çocuklarımızı okula gönderemiyoruz. Zaten kendileri de gitmek istemiyorlar. Bu konuda yetkililerimiz ya taşımalı eğitim sözünü yerine getirsinler. Ya da okulumuzu yedine inşa etsinler” dedi.


“ÇOCUKLARIMIZIN BAŞINA BİR İŞ GELİR DİYE KORKUYORUZ”


Çocukların başına her hangi bir olay gelmesi halinde tüm yetkilileri sorumlu tutacaklarını anlatan velilerden Nimetullah Kederli ve Halit Ökmen, gerekirse çadır kuracaklarını ve çocuklarını okula göndermeyeceklerini kaydettiler. Çocukların istenilen eğitimi de alamadıklarını vurgulayan Kederli ve Ökmen, “Servis yok, havalar soğuk ve okul ise uzak. Bu yüzden çocuklarımız sürekli hastalanıyorlar. Ayrıca sabahın o erken saatlerinde gerek çocuklarımız gerekse de bizler korku içerisindeyiz. Kış alarına girdik ve çocuklarımızın rahatça derslerine yetişebilmeleri için servis versinler. Ayrıca okulumuzun inşasına biran önce başlasınlar. Mahalledeki hiçbir çocuğumuz derslerine adapte olamıyor ve derslere geç kalıyorlar. Bazı öğretmenler de geç kaldıkları için derse almıyor. Artık yeter diyoruz bu korku ile nereye kadar devam edeceğiz. Yetkililerin artık bu soruna eğilmelerini bekliyoruz” dediler.


Okullarının uzak oluşundan dolayı sabah erken saatlerinde kalktıklarını ve Ahmed-ı Hani İlköğretim Okulu’na gittiklerini ifade eden çocuklardan Muhammed Çacir, o saatlerde bir çok köpeğin sokaklarda olduğunu belirtti. Korkarak okula gitmek zorunda kaldıklarını ifade eden Cacir, biran önce okullarına kavuşmak istediklerini belirtti.


Okul istediğini dile getirirken yaşadığı korkulardan dolayı göz yaşlarını tutamayan Selime Yılmaz isimli öğrenci ise, yetkililere tepki gösterdi. Korku içerisinde eğitim aldıklarını ve yollarda başlarına bir çok kötü olayın gelebileceğini aktaran Yılmaz, sorunun çözümü için yetkililere seslendi. Yetkililerin daha neyi beklediklerine anlam veremediğini anlatan Yılmaz, “İllaki bizlere bir şeyin olmasını mı bekliyorlar. Ondan sonra mı olaya el atmayı düşünüyorlar” dedi.


Aileleri ile birlikte yıkılan okulun bahçesinde bir süre daha bekleyen ve sloganlarına devam eden çocuklar daha sonra dağıldılar.

Editör: Wan Haber