Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi öğrencilerinin “Beyaz Önlük Giyme Töreni”, Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli’nin katılımıyla gerçekleşti.

Tıp Fakültesi Morfoloji Binası Konferans Salonu’nda düzenlenen törende, 232 öğrenciye doktorluğun ilk adımı olan beyaz önlükleri giydirildi.

Beyaz Önlük Giyme Töreni’nin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli, pandemi sürecinde hibrit model ile Tıp Fakültesinin bütün sınıflarında yüz yüze eğitime devam ettiklerini ve bunu çok nadir üniversitenin yaptığını ifade etti.

“Bugün giyeceğiniz beyaz önlük; temizliğin, saflığın, dürüstlüğün, alçak gönüllülüğün, başkasının derdiyle dertlenebilmenin simgesidir”

Tıp Fakültesinde yüz yüze eğitim yapılabilmesinde çok büyük fedakârlıklar gösteren Tıp Fakültesi Dekanına, yönetimine, öğretim üyelerine ve öğrencilerine teşekkür eden Rektör Şevli,  “Rektörlüğe başladığım günden bugüne kadar Tıp Fakültesini ve Dursun Odabaş Tıp Merkezini çok sık ziyaret ettim. Bu ziyaretlerimde çok zor olan doktorluk mesleğinin üstesinden ancak fedakârlık gösterilerek gelinebileceğine defalarca şahit oldum. Bugün, bu kutsal ve önemli mesleğe önlük giyerek ilk adımlarını atacak olan sevgili öğrencilerimize kolaylıklar ve başarılar diliyorum. Bugün giyeceğiniz beyaz önlük; temizliğin, saflığın, dürüstlüğün, alçak gönüllülüğün, başkasının derdiyle dertlenebilmenin simgesidir. Bu önlüğün üstünüzde hep temiz kalmasını diliyorum.” ifadesini kullandı.

“6 yılın sonunda sizi, iyi birer doktor olarak mezun etmenin sorumluluğu bize yüklenmiş oluyor”

Doktorluğun zor bir meslek olmasının yanında layıkıyla yapıldığında içinde birçok erdemi barındırdığını vurgulayan Şevli, “gece gündüz demeden çok çalışarak zorlu bir süreci geçtiniz ve yüksek puanlarla Tıp Fakültesine yerleştiniz. Şimdi de çok daha zorlu olan 6 yıllık bir sürecin içine girdiniz.  Sizlere yüklenen sorumluluğun bilincinde olan bizler, hangi bilgi ve becerilerle donanmanız gerektiğinin gayet farkındayız. Dolayısıyla 6 yılın sonunda sizi, iyi birer doktor olarak mezun etmenin sorumluluğu da bize yüklenmiş oluyor. Tıp Fakültemizin alanında uzman ve donanımlı hocalarından alacağınız eğitimle ve sizlerin de gayretiyle 6 yılın sonunda iyi birer doktor olarak mezun olacağınızdan eminiz. 1, 2. ve 3. sınıfta alacağınız, temel bilimler ağırlıklı eğitim,  4 ve 5. sınıfta klinik ağırlıklı eğitim, 6. sınıfta ise intörn eğitimle mesleğe biraz daha yaklaşmış olacaksınız.” Dedi.

“Tıp Fakültesi ve hastanenin fiziki eksikliklerini büyük bir gayret ve hızla gidermeye başladık”

Tıp Fakültesi ve hastanenin fiziki eksikliklerini büyük bir gayret ve hızla gidermeye başladıklarını belirten Şevli,  “Üniversitemiz hastanesinin yoğunluğunu hafifletmek,  hastalara daha iyi bir sağlık hizmeti sunabilmek ve öğrencilerimizin daha iyi eğitim alabilmelerini sağlamak için Tıp Fakültemizin hemen yanında 14 bin metrekarelik, içinde 4 büyük amfisi, 250 kişilik elektronik sınıfı, kütüphanesi, yemekhanesi ve kantini olan; patoloji, mikrobiyoloji, biyokimya, anatomi gibi bütün temel tıp bilim dallarının olduğu son derece modern Tıp Fakültesi Morfoloji binasının inşaatı devam ediyor. İnşallah önümüzdeki yılın sonuna kadar bu binayı bitirip siz 1. sınıf öğrencilerimizin 2. sınıfın ikinci dönemindeki eğitimlerinizi orada sürdürmenizi sağlayacağız.” Şeklinde sözlerini sürdürdü.

“Hayatınız boyunca etik ve ahlaki değerlere bağlı olarak bu ülkeye hizmet etmenizi arzu ediyoruz”

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim gören öğrencilerin çok şanslı olduklarının altını çizen Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli, önlük giyecek olan öğrencilere hitaben; “bugün nasıl ki mesleğe böyle tertemiz bembeyaz bir önlük giyerek başladıysanız, hayatınız boyunca da etik ve ahlaki değerlere bağlı olarak bu ülkeye hizmet etmenizi arzu ediyoruz. Hepinizi Üniversitemizi, Tıp Fakültesini tercih ettiğiniz için tebrik ediyor, sizi bugüne kadar yetiştiren ailelerinize teşekkür ediyorum.” Sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Törende konuşan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Çobanoğlu ise sözlerine, Tıp Fakültesine bu yıl yerleşen 232 öğrenci ile toplam öğrenci sayısının 1109' a çıktığını aktararak başladı.

“Sayın Rektörümüze destekleri için Fakültemiz adına teşekkür ediyorum”

Rektör Sayın Prof. Hamdullah Şevli’nin destekleriyle Tıp Fakültesinin, altyapı eksikliklerini gidermeye ve akademik kadrosunu güçlendirmeye çalıştıklarını belirten Çobanoğlu, “temelleri atılan ve hızla tamamlanma sürecinde olan yeni Morfoloji binamız, amfileri, kütüphaneleri, modern laboratuvarları ve dinlenme alanları ile çok önemli bir alt yapı eksikliğimizi tamamlayacak ve eğitim kalitemizi daha üst seviyelere taşıyacaktır. Sayın Rektörümüze destekleri için Fakültemiz adına teşekkür ediyorum.” İfadelerinde bulundu.

“Giyeceğiniz beyaz önlüklerin anlamını idrak ederek hayatınızı şekillendirip mesleğinizi icra etmelisiniz”

Öğrencileri devletine ve milletine sahip çıkan bireyler olarak yetiştirmek istediklerini belirten Dekan Çobanoğlu,  “siz öğrenciler daima kutsal bir mesleği icra edecek hekim adayları olduğunuzu idrak ile disiplinli bir çalışma içerisinde bir yandan bilimsel gelişmeleri takip ederken, fiziki sistemlerin yanı sıra duygularla ve maneviyatla donatılmış insan denilen bir varlığa hitap etmekte olduğunuzu unutmadan kendinizi yetiştirmelisiniz. İleride, karşınıza gelecek ve size dertlerini anlatacak, tahlillerini isteyecek olan insanları, radyolojik tetkikleri yapılacak, hastalığına tanı konulup ilaç yazılacak bireyler olarak görmeyiniz. Tanı koymada ve tedavi uygulamada ne kadar başarılı olursanız olunuz, onları dinlemiyor, dertlerine şefkat göstermiyor, yüreklerine dokunamıyorsanız giydiğiniz beyaz önlüğün hakkını veremiyorsunuz demektir. Az sonra giyeceğiniz beyaz önlüklerin anlamını idrak ederek hayatınızı şekillendirip mesleğinizi icra etmelisiniz.” Dedi.

“Burada geçireceğiniz yılların çok verimli ve huzur içinde geçmesini dilerim”

Beyaz önlüğün anlamının; saflık, temizlik, dürüstlük olduğu kadar bir başka hayatın sorumluluğunu üzerinize almak olduğunu belirten Çobanoğlu, “bir yandan zamanda acıları dindirirken aynı o acıları paylaşabilmek, şefkat göstermeyi şifa vermek kadar önemsemektir. Bu düsturu benimsediğiniz sürece bu önlükleriniz, bembeyaz kalmaya devam edecek ve asla leke tutmayacaktır. Bu bilinçle, burada geçireceğiniz yılların çok verimli ve huzur içinde geçmesini dilerim.” Sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Tıp Fakültesi Dönem 1 öğrencileri adına konuşan Zeynep Gencer ise; bugün giyilecek olan beyaz önlükle doktorluğa ilk adımı atacaklarını ifade ederek, doktor adayları olarak bu mesleğin ne kadar kutsal ve önemli olduğunun bilincinde olduklarını belirtti.

Konuşmaların ardından Rektör Şevli,  Rektör Yardımcıları, fakülte dekanları ve Tıp Fakültesi öğretim üyeleri tarafından öğrencilere önlükleri giydirildi. 

Törene; Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Kayri, Prof. Dr. Şefik Tüfenkçi, Genel Sekreter Prof. Dr. Sebaheddin Şevgin, fakülte dekanları, Başhekim Dr. Öğr. Üyesi Ümit Haluk İliklerden, öğretim üyeleri ve öğrencilerin aileleri katıldı.

Editör: Wan Haber