ÖSYM tarafından 2021 senesi ile ilgili sınav takviminin belirlenmesinden sonra ALES sınavı başta olmak üzere diğer sınav kategorileri de belirlendi.

Ales, yani diğer bir tanım ile akademik lisansüstü eğitim sınavı 2021 tarihinde ne zaman yapılacak? Sorusu gündemdeki yerini koruyor. ALES sınav tarihi ile ilgili beklenen açıklama nihayetinde geldi. Türkiye’nin dört bir tarafında binlerce adayın katılım sağlayacağı sınava dair ÖSYM başkanı Halis Aygün çok önemli Bir açıklamada bulundu.

ÖSYM 2020 senesinin Aralık ayında yapılması beklenen fakat covid-19 tedbirleri bağlamında ileri bir tarihe ertelendiği duyurulan Ales-2 sınav tarihini de açıkladı Peki ALES 2 ne zaman yapılacak?

2021 ALES Sınavı Ne Zaman Yapılacak?
ALES, 21 Şubat 2021 tarihinde yapılacak.

ALES Nedir?
ALES, yani akademik personel ve lisansüstü eğitimi giriş sınavı, lisans üstü, yani yüksek lisans eğitimine başvuru yapacak olan adayların ve akademik personel kadrolarında (Örneğin:araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman çevirici) gibi kadrolara atanmak isteyen adayların girmesi gereken bir sınavdır.

ALES Kazanmak İçin Kaç Puan Gerekir?
Üniversiteler en az 55 puan arıyor. Ancak bazı üniversiteler ya da programlar en az 70 ile 75 puan alınmasını şart koşuyor.

ALES’e Girdikten Sonra Bekleyen Süreç Nedir?
ALES’e girdikten sonra yeterli puanı alanlar tezli yüksek lisans programlarına başvuru yapabilir. 2 yıl tezli yüksek lisans eğitimlerini tamamladıktan sonra üniversiteler bünyesinde öğretim görevlisi olarak çalışırlar.

ALES’ten en az 55 puan alan kişi üniversiteler bünyesinde Tezsiz yüksek lisans programlarına da başvuru yapabilir.

Editör: Wan Haber