ERBİL - Politik Kürt hareketinin önemli figürlerinden ve kapatılan Demokrasi Partisi'nin (DEP) kurucu genel başkanı Yaşar Kaya, Kürt siyasetinin Meclis'te başarısız olduğunu söyledi. "Kürtlerin, Türk solu ile ittifak yapmaları yanlıştı" diyen Kaya, "Türk solu bu işe köstek oldu. Kürtlerin sırtında bir yüktür ve Kürtler bunları taşıyor" değerlendirmesini yaptı.

BDP'li milletvekillerinin hükümeti zor durumda bırakmak için gereken her şeyi yaptığını anlatan Kaya, dokunulmazlıkların kaldırılmasını içeren fezlekeyle ilgili olarak da, "BDP'liler PKK ile kucaklaşmasaydı bugün bunlar olmayacaktı." dedi.

Almanya'da "siyasi mülteci" statüsünde yaşayan Yaşar Kaya, gündemdeki sıcak gelişmeleri Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) değerlendirdi. Yaşar Kaya, milletvekili dokunulmazlarının kaldırılmasını öngören süreci BDP'lilerin hızlandırdığını ifade etti. Kaya, "Bugünkü hükümet bu kadarını hazmedecek seviyede değil. PKK ile kucaklaşma olmasaydı, belki bu duruma gelinmezdi. Ama BDP'liler eylem ve söylemlerle bu süreci hızlandırdı. Çünkü, devlet yapılanları hazmedecek kadar demokraside ileri değil. Keşke olsa ama nerede...Ama BDP'liler bu işi hızlandırdı." Fezlekenin uygulanmasını bir tedbir olarak niteleyen Kaya, bu durumum 1990'lı yıllarda yaşandığı gibi olmayacağına da vurgu yaptı.

Bir kaç BDP'li milletvekilinin dokunmazlığının kaldırılabileceğini ifade eden Kaya, "Fezleke önce Meclis'e gidecek. Sonra komisyonlardan geçecek. Belki bir kaç kişinin dokunmazlığı kaldırılabilir. Bununla birlikte rüşvet, yolsuzluk gibi fezleke dosyaları da raftan indirilip masaya yatırılacaktır." dedi. Yaşar Kaya, hükümetin milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasını ise görev süresi bitiminde uygulaması gerektiğini ifade etti.

"BİR MİLLETVEKİLİNİN İNSANLARI SİLAHLANMAYA DAVET ETMESİ AKILSIZCA BİR SÖYLEM"

BDP Van Milletvekili Özdal Üçer'in, Van'da emniyet güçleriyle yaptığı bir tartışmada sarf ettiği iddia edilen "Silahlanın" yönündeki sözlere değinen Kürt politikacı, böyle bir şeyin söylenmesini, "delilik" olarak nitelendirdi. Kaya, bir milletvekilinin insanları silahlanmaya davet etmesinin akılsızca bir söylem olduğunu söyledi. Bu söylemin fezlekelerin hazırlanmasını tetiklediğini anlatan Kaya, şöyle devam etti: "Böyle bir lafı söylemek deliliktir, provokasyondur, dünyadan bir şey anlamamaktır. Sen kimi ne için silahlanmaya davet ediyorsunuz. Zaten silahlı bir kolu var. Zaten bunu PKK yapıyor. Bu söyleme karşı uyanık olmak lazım. Çünkü akılsızca söylenmiş bir laf. Bu bir milletvekilin söyleyeceği bir laf değil. Dünya silahsızlaşmaya doğru giderken. Sen Kürtleri silahlandırıyorsun. Bu akılsızlıktır. BDP hükümeti zor durumda bırakmak için gereken her şeyi yapıyor."

"PKK, KENDİSİNDEN BAŞKA BİR OLUŞUMUN SÖZ SAHİBİ OLMASINI İSTEMİYOR"

Kürtlerin legal politikası olan BDP'nin iki arada bir derede kaldığını ifade eden Kaya, PKK'nın kendisinden başka bir oluşumun söz sahibi olmasını istemediğine dikkat çekti.

Kürt legal politikası oluşturulması için kendisinin de çaba gösterdiğini söyleyen Kaya, Kürt partilerin legal sahada politika yürütmek için bu aşk ve şevkle kurulduğunu vurguladı. Ancak şu anki Kürt legal partilerinin Meclis'te başarısız olduğunu kaydeden Kaya, "Legal (BDP) parti mecliste boy gösterdiği zaman illegal (PKK) kanat buna müdahale etmiştir. Bu nedenle bunların başarılı olduğu söylenemez. Kürt partileri her dönemde iki arada, bir derede kalmıştır. illegal (PKK) kanat kendisinden başka kimsenin sahada boy göstermesini istemiyor. Faydalı olmasını, çözüme katkı sunmasını istemiyor. İllegal (PKK) kanat, ne olacaksa benim denetimimde ve inisiyatifim de olsun. Bu yanlış bir politikadır."

"KÜRTLERİN, TÜRK SOLU İLE İTTİFAK YAPMASI YANLIŞTI"

Diğer yanlışın ise Kürtlerin, Türk solu ile ittifak yapmaları olarak gören Kaya, "Türk solu ile yapılan ittifak yanlıştı. Zaten iflas etmiş bunlar, bir şeyler yapsalardı kendileri için bir şey yaparlardı. Diyarbakır'da Kürt adaylar seçime konulmadı. Trakyalı, Selanikli göçmenlerin getirilip Diyarbakır'da milletvekili yapılması Kürt halkı tarafından hoş karşılanmıyor. Türk solu bu işe köstek oldu. Kürtlerin sırtında bir yüktür ve Kürtler bunları taşıyor."

72 yaşındaki Kaya, hükümetin demokratik açılım çalışmalarını başlatmasının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup göndermiş, "Yüzyıllık yasaktan sonra bu hayırlı bir süreçtir. Allah hepimizin yardımcısı olsun. Bu süreçte direnip sonucu barışa götürenleri tarih, Kürt ve Türk halkı onurla şerefle yad edecektir. Direneceğinize eminim." diyerek Türkiye'ye dönmek istediğini bildirmişti. Ayrıca Kürt siyasi tarihinde karanlık noktaların ortaya çıkması için mücadele eden Kaya, Abdullah Öcalan'ın İmralı'ya gelişiyle birlikte Ergenekon'un Kürt ayağının da ortaya çıktığını dile getirmişti. CİHAN

Editör: Wan Haber