Türk gemisine Nijerya'da yapılan korsan saldırısına ilişkin görüşlerini paylaşan Terör ve Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ, saldırının normal bir korsanlık olayı olmadığını söyledi. A Haber ekranlarında değerlendirmede bulunan Başbuğ, saldırının planlı bir şekilde düzenlendiğini belirtti.

KORSANLIK FAALİYETLERİ YENİDEN HORTLADI

Afrika ve Akdeniz açıklarında korsanlık faaliyetlerinin yeniden hortladığını vurgulayan Coşkun Başbuğ, Nijerya'nın son dönemde korsanlık faaliyetlerinde önde gelen ülke olduğunu ifade etti.

Bu tip korsan saldırılarının genelde mal gasp etme ve fidye amacıyla yapıldığını kaydeden Başbuğ, olay yerinden alınan bilgilere göre saldırıda bir kasıt olduğunu görmenin zor olmadığı görüşünü dile getirdi. Gemiye uzun namlulu silahlarla saldırıldığını söyleyen Başbuğ, şiddeti tırmandırma noktasında korsanların böyle bir hamleye giriştiğini sözlerine ekledi.

Gemiye saldırı yapıldığı anda acil yardım çağrısının gerçekleştirdiğini ifade eden Başbuğ, geminin sahilden çok uzak olduğu için yardımın geciktiğini söyledi. Bu tür saldırıların genelde sabaha karşı yapıldığını belirten Coşkun Başbuğ bu saldırının fidye amacıyla yapılıp yapılmadığına yönelik şüphelerin olduğunu ifade etti.

Başbuğ Türkiye'nin İstanbul fırkateynini suya indirdiği dönemde böyle bir saldırının gerçekleşmesinin Türkiye'ye yönelik bir gönderme olarak algılanabileceğini söyledi.

SALDIRIDA FRANSA'NIN ETKİSİ Mİ VAR?

Yaşanan coğrafyada Fransa'nın etkinliğine vurgu yapan Başbuğ, korsanların bu noktada kullanılabilir olabileceğini belirtti. Başbuğ, Türkiye'nin Doğu Akdeniz ve Afrika'da attığı adımların bazı batılı güçleri rahatsız ettiğini hatırlatmakta fayda olduğunu sözlerine ekledi.

NE OLDU?

Nijerya açıklarındaki Gine Körfezinde seyir halindeki Mozart isimli Türk konteyner gemisi korsan saldırısına uğradı. Korsanların silahlarla baskın düzenlediği gemideki, Azeri bir denizci hayatını kaybetti. Korsanların 15 denizciyi rehin alarak gemiden ayrıldığı belirtildi. Superhabertv

Editör: Wan Haber