Donald Trump’ın başkanlığını tescilleyecek olan Seçiciler Kurulu oylaması bugün yapılacak. Wall Street Journal’ın haberine göre, Trump karşıtlarının kurul delegelerini ikna çabaları başarısız oldu ve Cumhuriyetçi aday, başkanlık için gerekli güvenoyunu almayı başaracak.

ABD’nin kendine özgü başkanlık seçimi sistemine göre, parti adaylarının halk oylamasından sonra yapılan Seçiciler Kurulu’nda da 270’den fazla delegenin oyunu alması gerekiyor. Şu anda Cumhuriyetçi Parti’nin 306, Demokrat Parti’nin 232 delegesi bulunuyor.

ABD’de liberal kanat, Trump’ın halk oylamasını kazandığının belli olduğu andan itibaren delegeleri rakibi Hillary Clinton veya bir başka aday için oy kullanmaları veya hiç oy kullanmamaları için ikna etmek için uğraş verdi. Wisconsin delegesi Brian Westrate kendisine Trump’ı seçmemesi için yazılmış 600 mesajın fotoğrafını tweetledi. Westrate bu telkinlere rağmen oyunu değiştirmeyeceğini beyan etti. Georgia’dan Randy Evans ise Trump karşıtı kampanyanın iyi örgütlenip, iyi fonlandığını iddia etti. Trump’a oy vermemesi için 12 bin mail aldığını söyleyen Evans “Ben gene de Georgia’nın iradesine sadık kalacağım” dedi. Öte yandan Associated Press (AP) farklı partilerin 330 delegesiyle yaptığı mülakatlara göre vekillerin kazan kaldırma olasılığını zayıf görüyor.

Wall Street Journal ve NBC tarafından gerçekleştirilen başka bir ankete göre ise seçmenlerin yüzde 20’si Trump’ın kötü yönde bir değişim yaratacağını düşünüyor. Katılımcıların yüzde 41’i Trump’ın geçiş dönemini kötü yönettiğini, yüzde 13’ü de başkanlığa kötü hazırlandığını düşünüyor.

Wall Street Journal ve NBC’nin anketine göre, ABD halkının çoğunluğu Rusya’nın seçimleri manipüle ettiğine dair iddialardan rahatsız. Pennsylvania delegesi Bob Asher ise ABD halkının Rusya’nın lafıyla oy kullanacağına inanmadığını ifade etti.

Kaynak: Gazeteduvar

Editör: Wan Haber