Sudan'ın başkenti Hartum'da tertip edilen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Meclisler Birliği 8. Dönem Toplantısı'na iştirak eden TBMM Başkanı Cemil Çiçek, bazın açıklamasında Suriye meselesine dair sorulan sorulara cevap verdi. Çiçek, ""Bu Batı'nınmeselesi değil bizim meselemizdir. İslam ülkelerinin ne yapacağı önemlidir, kendi işimizi başkalarına bırakmamalıyız" dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Meclisler Birliği 8. Dönem Toplantısı'na katılmak üzere Sudan'ın başkenti Hartum'daki toplantıya iştirak etti. "Sudan ile Türkiye, coğrafi olarak uzak olsalar da kalben yakın iki kardeş ülkedir'' diyen Çiçek toplantı sonrasında gazetecilerle otururken, Suriye meselesi hakkında kendisine sorulan sorulara cevap verdi. Suriye'deki hadiseler için, "Maalesef şu an İslam dünyasının en kanayan yaralarından bir tanesidir" diyen Çiçek, "İnsan hakları ve özgürlükler çağında böyle bir vahşet ve katliamın icra ediliyor olması gerçekten tüm İslam âleminin üzerinde durması gereken bir mevzudur. 155 binden fazla Suriye insanı Türkiye'ye sığındı. Ürdün ve diğer ülkelere de insanlar göç etti" dedi.
Günümüzde devlet idaresinin halkın iradesine dayalı olduğuna dikkat çeken Çiçek, "Günümüz dünyasında artık halka rağmen iktidar olmak devlet idare etmek mümkün değil. Bu gerçek ne zaman fark edilirse bu mesele de o zaman sona erecek. Ümit ederim bu toplantıda bu hassasiyet gösterilmiş olur" diyerek Suriye meselesinin halkın iradesiyle çözülebileceğine temas etti.
ÇİÇEK: "BATI PETROL BORULARININ ÜZERİNDEN BAKAR"
"Batı'nın Suriye meselesine bakışını nasıl buluyorsunuz?" sorusuna cevap veren Çiçek, Batı'nın hadiselere emperyalist ve menfaatçi noktalardan baktığına dikkat çeken şu ifadeleri kullandı:
"Batını ne yapacağı bizim için o kadar önemli değil. İslam dünyasının ne yapacağı önemlidir. Batıdan evvel İslam dünyasının meselesidir. Kendi işimizi başkalarından gelecek beklentiye tabi kılmak son derece yanlış. Batının neye nasıl baktığını biz tarihen de biliriz, İslam dünyasının da çok iyi bilmesi gerekir. Onlar çoğu zaman petrol boruları üzerinden bakarlar. Bu ihtilaflardan ne kadar kazancımız olur diye bakarlar, onun için biz kendi işimizi başkalarına havale etmeyelim. Çünkü biz onların tutumunu Bosna'da ve başka yerlerde gördük. Akan kan Müslüman kanı ve en evvel Müslüman dünyasının çaba içerisinde olması lazım."
"BU TOPLANTILARDAN İSLAM DÜNYASI'NIN MESELELERİNE ÇARE BULAN NETİCELER ÇIKMAZSA BUNLAR KALORİSİZ TOPLANTI OLUR"
"Araplar'dan nasıl bir tavır ve bu toplantıdan ne bekliyorsunuz?" sorusuna cevap veren Cemil Çiçek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Evvela buradan güçlü bir mesajın çıkmasını bekliyoruz. İslam dünyasının bu gibi mevzularda tribünden seyirci gibi bakmasını sevmiyoruz. Sadece Suriye meselesinde değil aynı zamanda Kıbrıs'taki meselede de KKTC'ye önem göstermelerini, aynı şekilde yüzde 20'si işgal altında olan Azerbaycan Karabağ meselesine hassasiyet gösterilmesini bekliyoruz. Aynı şekilde Filistin, Myanmar, İslam dünyasındaki bu gibi meselelere yakın alaka gösterilmesi gerekiyor. Eğer bu toplantılarda güçlü neticeler ortaya konmazsa bu toplantılar kalorisiz toplantılar olur ve bir netice çıkmaz."
(CTŞ-ÖK-D)

21.01.2013 15:44:50 TSI

Editör: Wan Haber