PARİS - Fransa'da muhalefetteki Halk Hareket Birliği'ndeki (UMP) genel başkanlık seçimi krizine, partinin eski lideri Nicolas Sarkozy müdahale etti. Genel başkan adayı ve kendi döneminin Başbakanı François Fillion ile görüşen Sarkozy başkanlık seçiminin tekrar edilmesini istedi. Fillion'un seçimi mahkemeye götürme fikrine ise destek vermeyen Sarkozy, bunun yanlış olacağını belirtti.

Parti seçim komisyonu tarafından, seçimi kazandığı iddia edilen Jean François Cope ise yeniden seçim fikrine sıcak bakmadı. "Zaman yeniden oy verme zamanı deği." diye konuşan Cope, meşruiyetini parti seçmeninden aldığını vurguladı.

Seçimlere itirazı değerlendiren parti tahkim kurulu, Jean François Cope'nin seçimi kazandığını bir kez daha teyit etmişti. Yapılan açıklamada Cope'nin 86 bin 911 oy aldığı belirtilirken buna karşılık François Fillion'un 85 bin 959 da kaldığı açıklandı. Partinin ilk Genel Başkanı Alain Juppe ise bu durumun hiçbir şeyi düzeltmeyeceğini ve krizi çözmeyeceğini söyledi.

Kendisini destekleyen milletvekilleriyle bir araya gelecek François Fillion'un mecliste yeni bir grup kurma ihtimali giderek güçleniyor. 150 milletvekili ve senatörle görüşecek Fillion'a grup kurabilmesi için 15 milletvekili ve 10 senatörün desteği yeterli olacak. CİHAN

Editör: Wan Haber