28-30 Kasım tarihleri arasında Türkiye’yi ziyaret etmeye hazırlanan Papa Francesco bu ziyaretin "barış meyveleri vermesini" dilediğini söyledi.

 


Papa Vatikan'daki San Pietro Meydanı’nda her Çarşamba yapılan genel kabulde binlerce kişilik bir dinleyici kitlesine seslendi.

 


Papa Francesco şunları söyledi: "Bildiğiniz gibi gelecek cumadan pazara kadar Türkiye’ye apostolik seyahatte bulunacağım. Hepinizi Pietro’nun (Papalık makamının ilk sahibi) kardeşi Andrea’yı (Fener Rum Patrikhanesi’nin kurucusu) ziyaretinin barış meyveleri vermesi, dinler arasında samimi diyalog ve Türk milleti nezdinde harmoni getirmesi için dua etmeye çağırıyorum."

 


Vatikan’ın başbakanı konumundaki Devlet Sekreteri Kardinal Pietro Parolin de Papa’nın Türkiye gezisinin ana temalarını açıklarken, "Papa Francesco öncelikle kiliseler arasındaki kardeşlik, işbirliği ve diyaloğu güçlendirmek için ve güç durumda olan Hıristiyan kardeşlerimizin durumuyla ilgili kaygısını dile getirmek için Türkiye’yi ziyaret ediyor" dedi.

 


Parolin, Papa’nın Türkiye ziyaretinde başlıca gündem maddeleri arasında dinlerarası diyaloğun da yer aldığını kaydetti.

 


Ve bunun için "dinin manipule edilmesinin ve Tanrı’nın adını kullanarak şiddet eylemlerinde bulunulmasının kınanması gerektiğini" söyledi.

 


Parolin’in açıklamalarına göre Papa Türkiye’de ayrıca "Ortadoğu’daki hassas durum" ile bu bölgedeki ve Türkiye’deki Hıristiyan cemaatlerle ilgili de temaslarda bulunacak.

 


Papa, 28 Kasım’da Ankara’ya giderek önce Anıtkabir'i ziyaret edecek.

 


Ardında da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’le görüşecek.

 


29-30 Kasım’da ise İstanbul’da bulunacak olan Papa, burada da Ayasofya Müzesi, Sultanahmet Camii, Saint Espirit Kilisesi ve Fener Rum Patrikhanesi’ni ziyaret edecek.

 

KAYNAK: BBC Türkçe

Editör: Wan Haber