İkinci başkanlık döneminin ilk "Birliğin Durumu" konuşmasını gerçekleştiren ABD Başkanı Barack Obama, konuşmasında ekonomiye ağırlık verdi.
Obama, "Birliğin Durumu" konuşmasında, "Birlikte kriz enkazını ortadan kaldırdık ve yenilenmiş bir güvenle şunu söyleyebiliriz ki birliğimizin durumu bugün daha güçlü. Ancak burada, sıkı çalışmaları ve kendilerini adamışlıkları henüz ödüllendirilmeyen milyonlarca Amerikalı'nın varlığından haberdar olarak toplandık" dedi.
Amerika'nın yavaşça gelişen bir ekonomiye rağmen karşılaşmakta olduğu 2008 yılındaki küresel ekonomik krizin ardından, 2009 yılından beri yüzde 8'lerde gezinen inatçı işsizlik oranının ele alınması gereken bir konu olduğunu vurgulayan Obama şöyle konuştu:
"O halde bizim neslimizin görevi, Amerika'nın ekonomik büyümesinin gerçek motorunu, yükselen, gelişen bir orta sınıfı yeniden canlandırmak. Bu ülkenin 'eğer sıkı çalışırsanız ve sorumluluklarınızı yerine getirirseniz, nereden gelirseniz gelin, kim olursanız olun ya da kimi severseniz sevin başarılı olabilirsiniz' şeklindeki temel pazarlığını yeniden tesis etmek, bizim tamamlanmamış görevimiz."
Cumhuriyetçi partiler ve Obama'nın partisi bu idealin en iyi şekilde nasıl gerçekleştirileceği üzerinde duruyor. Cumhuriyetçiler Amerika'nın kabarık borcunun daha büyük harcama kesintileri yapılarak azaltılabileceğini savunurken, Demokratlar ise daha geniş kapsamlı kamu programlarının ve yeni işler oluşturarak ekonomiyi geliştirmesi için vergi konusunda yasal boşlukların giderilmesi ihtiyacını vurguluyor. Cumhuriyetçilerin bu konudaki tutumunu ele alan Obama, "Şimdi, çoğumuz bütçe açığının azaltılması için bir plan yapılmasının gündemimizde olması gerektiğini kabul ediyoruz. Ancak şu konuda açık olalım, bütçe açığının azaltılması bir ekonomik plan değil. Çabalarımıza rehberlik eden kutup yıldızımız, iyi ve orta dereceli işler üreten gelişen bir ekonomi olmalı" şeklinde konuştu.
Kısa vadede yeni işler oluşturacak ve yabancı sermayeyi ABD'ye çekecek, ABD alt yapısında iyileşmelere giden bir programın hayata geçirilmesini öneren Obama, ülke genelinde tamire ihtiyaç duyan 70 bin köprünün bulunduğunu ifade ederek, konutların yeniden inşa edilmesinde de şuanda işsiz olanların çalıştırılabileceğini söyledi. Ekonomik politikanın yanı sıra ABD'yi El Kaide'ye karşı savunan Obama, Amerika'nın gelebilecek yeni tehlikelere karşı hazır olması gerektiğini vurguladı.
Obama ayrıca, Amerika'nın Ortadoğu'da zorluklarla mücadele eden insanlara verdiği sözleri yeniden tekrarlayarak, "Ortadoğu'da evrensel haklarını talep eden vatandaşların yanında bulunacak ve demokrasiye istikrarlı bir geçiş sağlanmasını destekleyeceğiz. Süreç karışık olacak ve Mısır gibi ülkelerde gidişatın yönünü etkilemeyeceğiz fakat bütün insanların temel haklarına saygı duyulması konusunda ısrar edeceğiz" dedi.
Amerika'nın Connecticut eyaletindeki bir okulda 20 çocuğun ve 6 yetişkinin ölmesine sebep olan silahlı saldırıya da değinen Obama, ABD Kongresi'ne daha güçlü bir silah yasasının oylanması konusunda çağrıda bulundu. Obama, konuşmasında Kuzey Kore'yi gerçekleştirdiği nükleer test konusunda da uyararak, "Kuzey Kore bilmeli ki; güvenlik ve refahı ancak uluslararası yükümlülüklerini yerine getirerek elde edebilirler. Geçtiğimiz akşam gördüğümüz türde provokasyonlar, sadece onları daha fazla izole eder. Müttefiklerimizle birlikte füze savunma sistemlerimizi güçlendirecek ve dünyanın bu tehditlere karşı ciddi önlemler almasına öncülük edeceğiz" diye konuştu.
(CC-CC-D)

13.02.2013 12:47:23 TSI

Editör: Wan Haber