Bağımsız Devletler Topluluğu üyesi bazı ülkelerin katılımıyla kurulan Kolektif Güvenlik Sözleşmesi Örgütü (KGSÖ) Genel Sekreteri Nikolay Bordyuja, Ermenistan-Türkiye sınırı gibi hassas bir meseleye karışmak istemediklerini söyledi.
KGSÖ'nün 20. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla RİA Novosti Ajansı'nda basın toplantısı düzenleyen KGSÖ Genel Sekreteri Nikolay Bordyuja, Ermenistan-Türkiye sınırındaki durumun iki ülke arasında çözülmesi gereken bir mesele olduğunu belirterek, KGSÖ'nün böyle bir hassas meseleye karışma niyeti bulunmadığını ifade etti. Türkiye-Suriye sınırında konuşlandırılan Patriot radar sistemi konusuna da değinen Bordyuja, "Tabi ki Rusya'nın bu konudaki tutumu olumsuzdur. Çünkü bu durum bölgedeki gerginliği daha da tırmandırıyor. Ama Patriot füzelerinin bu bölgede konuşlandırılması tamamen Türkiye'nin ve NATO'nun hür iradesi doğrultusunda alınan kararlara dayanıyor. Ayrıca Patriot sisteminin bir savunma sistemi olduğunu dikkate alırsak bu sistemin KGSÖ'ye üye ülkelerin güvenliğini tehdit eder nitelikte olmadığını söyleyebilirim" dedi.
Özbekistan'ın KGSÖ'deki üyeliğini durdurma kararını üzüntüyle karşıladığını da kaydeden Bordyuja, "Orta Asya'da güvenliğin sağlanması için Özbekistan ile ilişkilerimiz hayati önem taşımakta. Her ne kadar Özbekistan üyeliğini durdurmuş olsa da işbirliğimiz devam ediyor. Zira Afganistan kaynaklı uyuşturucuya karşı mücadelede bu işbirliğimiz hayati önem taşımakta" diye konuştu.
KGSÖ'ye üye ülkeler arasında indirimli fiyatlardan silah alımı uygulamasının geçerli olduğunu belirten Bordyuji, özellikle Ermenistan ile ortak askeri teknoloji sanayi sisteminin kurulması noktasında alınan işbirliği kararının takdir edici olduğunu sözlerine ekledi.
Başlıca hedefi üye ülkelerin güvenliğini sağlamak olan KGSÖ'ye Rusya, Ermenistan, Kazakistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan üye bulunuyor.
(AK-CTŞ-CC-D)

01.02.2013 15:19:30 TSI

Editör: Wan Haber