Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, üç ülkenin de dışişleri bakanlarının Suriye barış görüşmelerini canlandırma yönündeki deklarasyona onay verdiğini açıkladı.

‘TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE SAYGI’

Rus bakan, deklarasyonda Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı çerçevesinde barış görüşmelerinin yeniden canlandırılmasının yer aldığını söyledi. Lavrov, Kazakistan’ın barış görüşmelerine ev sahipliği yapmayı önerdiğini de duyurdu.

ÇAVUŞOĞLU’NDAN SİYASİ ÇÖZÜM VURGUSU

Rus bakanla ortak basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, siyasi çözüm ve Halep’teki ateşkesin tüm Türkiye’ye yayılması için çalışacaklarını söyledi.

‘MOSKOVA DEKLARASYONU’

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu kısa süre önce, Rus uzmanların Suriye’deki krize son vermek için yol haritası olacak bir ‘Moskova Deklarasyonu’nu hazırladıklarını ve Türkiye’yle İran’ın da belgeyi imzalamasını umduklarını söylemişti.

Moskova’da Türkiye Savunma Bakanı Fikri Işık ve İranlı mevkidaşı Hüseyin Dehkan ile ortak toplantılarda konuşan Şoygu, belgenin Suriye’de topyekûn ateşkesi hedeflediğini vurgulamıştı.

Şoygu, “Deklarasyonun savunma ve dışişleri bakanları düzeyinde onaylanması, Suriye’deki krizi çözmeye yönelik somut sorunlara garantör olmaya ve bunları ele almaya hazır olduğumuzu gösterir” diye konuşmuştu.

‘ABD BAŞARAMADI’

Rus Bakan, “ABD ve ortaklarının koordineli adımlar konusunda uzlaşmak yönündeki bütün adımlarının başarısız olacağı belliydi. Bunların hiçbiri sahadaki duruma etki etmiyordu” demişti. (Gazeteduvar)

Editör: Wan Haber