Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye karşı başlayan isyan, ordunun darbesiyle sonuçlandı. Mısır Genelkurmay Başkanı Abdul Fattah El-Sisi, televizyondan yaptığı açıklamada, Mursi'nin alındığı Cumhurbaşkanlığı'na geçici süreyle Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın vekalet edeceğini, Anayasa'nın askıya alındığını, teknokrat bir hükümet kurulacağını ve Anayasa Mahkemesi'ni hazırlayacağı taslağın onaylanmasından sonra seçimlere gidileceğini duyurdu. Abdul Fattah El-Sisi canlı yayında yaptığı konuşmada, "Birçok çağrı girişimi yapıldı. Son krizden çıkılması için gerekli her şey göze alındı. Uzlaşı çağrısı yapıldı. İnsanların ilham almasını istedik. Ancak Cumhurbaşkanı'nın bir önceki gün yaptığı açıklama ve ültimatoma verdiği cevap pek de cevap vermedi. Mısır ordusunun bu tarihi ve vatansever görevi yerine getirmesi gerekiyordu. Biz kimseyi dışarıda bırakmadan bu görevi yapmaya çalıştık. Bunlar arasında birincil görevler var. Bunun içinde kimseyi dışarıda bırakmayacak bir yol haritası planlanıyor" dedi.

Mursi karşıtı göstericilerin toplandığı Tahrir Meydanı'nda ordunun açıklamasıyla havai fişekler atılmaya başlandı. Mısır'da dini yayınlar yapan televizyon kanalları ile Müslüman Kardeşler'in yayın organlarının ise yayınlarının durdurulduğu belirtildi. Öte yandan Mursi yanlıları da Adeviye Meydanı'nda bekleyişe geçti. 

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ise yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu askeri darbeyi kabul etmediğini ve görevinin başında olduğunu söyleyerek, Mısırlıları darbeye karşı durmaya çağırdı. Açıklamada Mursi'nin, "Şu anda Cumhurbaşkanıyım, aynı zamanda ordunun komutanıyım" dediği ifade edildi. DİHA

Editör: Wan Haber