İsrail askerlerinin postallarıyla Müslümanların ilk kiblesi olan Mescid-i Aksa’ya gerçekleştirdiği küstah baskının ardından yükselen  tepkiler İsrail’e geri adım attırdı. 
 
Aksa’yı yıkmak Tevrat emri
 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun sözcüsü Mark Regev  “Başbakan Mescid-i Aksa’daki statükoda herhangi bir değişiklik olmayacağını söyledi” dedi. Ancak, bu açıklamanın hemen sonra İsrail Konut Bakanı Uri Ariel, Mescid-i Aksa’nın yerine konut yapılmasının Tevrat’ın emri olduğunu, hükümetin bunu yerine getirmek zorunda olduğunu açıkladı. İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman da vekillerin Mescid-i Aksa’ya yönelik ihlallerini “düşüncesizlik” olarak nitelendirdi. Liberman, “Bu, düşüncesizliktir diyorum” değerlendirmesinde bulundu. “Bunun ucuz, kolay ve maskaralıktan ibaret bir reklam uğruna yapılan çabalar olduğunu düşünüyorum” diyen Liberman, “İzin verin de şunun düşüncesizlik olduğunu ifade edelim. Gerginliğin tırmanmasıyla güvenlik sağlanmaz” dedi. 
 
Çatışmalar devam ediyor 
Öte yandan İsrail askerlerinin Aksa’yı basarak 27 kişinin yaralanmasına yol açan olayların ardından, Doğu Kudüs’ün tüm mahallerinde çatışmalar dün ve gece boyu devam etti.
 

MUHAFIZ ÜRDÜN BÜYÜKELÇİSİNİ ÇEKTİ 
1924 yılından itibaren Kudüs’te bulunan Müslüman ve Hristiyanlara ait mabetlerin “Yönetimi ve muhafızlığı” görevini yürüten Ürdün, İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa’ya gerçekleştirdiği baskına tepki olarak bu ülkedeki büyükelçisini geri çekti. Amman Tel Aviv’i BM Güvenlik Konseyi’ne de şikayet etti. Ürdün ile İsrail geçen hafta 1994’te imzaladıkları barış anlaşmasının 20. yıldönümünü kutladı. Tel Aviv’deki Ürdün büyükelçisi istişareler için merkeze çağırılırken, konunun BMGK’ya da taşınacağı duyuruldu. Hükümet sözcüsü Muhammed Mumeni, İsrail ile 1994 yılında imzalanan barış anlaşmasını kastederek, Ürdün’ün önünde  tüm diplomatik ve yasal seçeneklerin açık olduğunu ifade etti.
 

SİYASi PARTİLERDEN ORTAK KINAMA 
AK Parti, CHP, MHP ve HDP’nin grup başkanvekilleri yerlerinden söz alarak, İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa’ya postallarıyla girmesini protesto  etti. AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır,olayları endişe ile takip ettiklerini belirterek Mescid-i Aksa’ya  yönelik saldırıları “İslam dünyası için vahşettir” diyerek kınadı. Olayların son bulması çağrısında bulunan Satır, “uluslararası toplumun ilgilenmesini diliyorum” dedi. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu ve HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de İsrail’i kınayarak bu saldırılar karşısında sonuna kadar Filistin halkının yanında olacaklarını belirtti. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, ABD Ankara Büyükelçisi John R. Bass ve beraberindeki heyeti kabulünün ardından yaptığı açıklamada İsrail’i kınadı. Dışişleri Bakanlığı ise İsrail’in “Mescid-i Aksa’nın taşıdığı ruhani değerleri hiçe saymasını” şiddetle kınadı. Stargazete
 

Editör: Wan Haber