Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran'ın nükleer programına ilişkin yürütülen müzakerelerin Tahran'da bir rejim değişikliği amaçlamadığını belirterek, "İran buna ikna olmalı" dedi.
Lavrov, Münih Güvenlik Konferansı'nda NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, AB Dış Politika Şefi Cathrine Ashton ve Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'nin katıldığı panelde bir konuşma yaptı. Lavrov, konferansın ikinci günü açılışında konuşan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın "müzakerelerin arkasındaki nedenin İran'a çok açık şekilde gösterilmesi gerektiği" yönündeki açıklamasına tam destek verdiğini söyledi.
Konuşmasında Suriye konusuna da değinen Lavrov, Moskova'nın "insani koridor" önerisine karşı olduğunu belirterek, herhangi bir güç kullanımı veya herhangi bir güç kullanma tehdidinin kabul edilemez olacağını kaydetti. Lavrov, "Bu sadece Libya'da Güvenlik Konseyi kararıyla yapılanları hala çok canlı olarak hatırladığımız için değil, asıl olarak Suriye'deki mevcut koşulların daha fazla askeri yönteme ihtiyaç duymamasından kaynaklanıyor. Suriye'de acil bir ateşkese ve şiddeti sona erdirmemiz gerekiyor" dedi.
Lavrov ayrıca, Rusya ve müttefiklerinin, Suriye ile ilgili en büyük tehdidin kimyasal silahların isyancıların eline geçme ihtimali olduğu konusunda aynı düşünceyi paylaştıklarını söyledi.
(CC-D)

02.02.2013 14:40:45 TSI

Editör: Wan Haber