Irak'ın Anbar Kenti'nde Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) bağlı silahlı gruplar ile Irak ordusu arasındaki çatışmalar devam ederken, bu bölgelerde yaşayan Kürtlerin IŞİD'in saldırılarına karşı silahlanmaları istendi. Irak Kürt Bölgesi Peşmerge Bakanı Cebar Yawer, peşmergelerin teyakkuz halinde olduğunu ve Kürt bölgesinin dışında yaşayan Kürtleri korumak için bir güvenlik hattı oluşturduklarını açıkladı. 

Irak'ta bir çok bölgede kontrolü ele geçirmeye çalışan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile Irak ordusu arasındaki çatışmalar artarak devam ederken, çatışmaların kendi bölgelerine de sıçrayabileceği tedirginliğiyle karşı Kürt Bölgesi de alarma geçti. Irak Kürt bölgesinde yayın yapan 'Dengeazad' internet sitesindeki habere göre, Bölgesel Kürt Hükümeti Peşmerge Bakanı Cebar Yawer, "Peşmerge güçlerinin Kürdistan Bölgesi Hükümetinin yönetimi dışında kalan Kürdistani Bölgelere yönelik El Kaide terör örgütünün girişimlerini önlemek için teyakkuz halinde beklediklerini" söyledi. Yawer, şöyle dedi: 

"Peşmerge Bakanlığı'na bağlı tugaylar, 70 ve 80'inci birlikler ile bölge emniyet ve polis güçleri tarafından bu bölgelerin emniyetini destekleme faaliyeti oluşturulmuştur. Bu çalışmalara Hewice'de yaşanan gelişmelerden sonra Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve Peşmerge Bakanlığı tarafından karar verilmiştir. Biz Kürdistan Bölgesi hükümetinin idaresi dışında kalan Kürdistani bölgelerde bir emniyet ve savunma hattı oluşturduk. Bu hat Neftexan'dan başlayarak, Celewla, Seadiye, Qeretepe bölgelerini içine alarak Duzxurmatu'ya ulaşmakta Kerkük'ün batısını geçerek, Dubz'un batısına oradan da Maxmur, Şengaru, Beşiqe, Şêxan ve Pêşxapur bölgelerine kadar ulaşmaktadır. Bu güçlerin görevi Irak Anayasası'nın 140'ıncı maddesi uygulamaya sokuluncaya kadar ve bu bölgelere ilişkin sorunlar tamamen çözülünceye kadar bu bölgelerdeki vatandaşların can ve mal güvenliklerini sağlamaktır." 

BİNLERCE KİŞİ ERBİL'E KAÇTI 
Anbar'daki İŞİD ile Irak Ordusu arasındaki çatışmalardan kaçan Şiiler Basra'yı tercih ederken, Sünniler ile Hıristiyanların ise Erbil'e sığındıkları bildirildi. Erbil Valisi Newzat Hadi, son bir kaç günde Anbar vilayetinden kaçan 13 bin kişinin Erbil'e geldiğini söyledi. Erbil'in çatışmalardan kaçanlara açık olduğunu dile getiren Hadi, "Mülteciler ile birlikte terörist gruplarında bölgemize sızabileceğine karşı özel güvenlik tedbirleri de alıyoruz" dedi. 

KÜRTLERE 'SİLAHLANIN' ÇAĞRISI 
Bu arada, IŞİD ile Irak ordusu arasında çatışmalar devam ederken, Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı Celawle'de ise Kürtlere silahlanmaları yönünde çağrı yapıldı. Celawle İlçe Emniyet Müdürü Enver Hesen, güvenlik güçleri ve ordunun alarmda olduğunu dile getirerek, Kürtlere canlarını, evlerini korumaları için silahlanmaları gerektiğini söyledi. Önceki gün silahlı bir grubun Celawle'deki bir askeri üsse saldırdıklarını söyleyen Hesen, saldırı sonrası ordunun Celawle ve Seidiye'de alarma geçtiğini, saldırganların Irak Şam İslam Devleti grubuna bağlı olduklarını dile getirdi. 

Maliki, El Kaide'yi Irak'tan atmaya söz verdi
BAĞDAT - Irak Başbakanı Nuri el Maliki, son günlerde Felluce kentini kısmen ele geçiren İslamcı militanlara karşı büyük çaplı bir askeri operasyon hazırlığı sürerken yaptığı açıklamada, el Kaide örgütünü ülkesinden atmayı vaat etti. 

El Kaide'ye bağlı Irak ve Doğu Akdeniz İslam Devleti (ISIL) adlı örgütün, aynı zamanda Suriye'de de etkili olan militanları geçen hafta Irak'ın batısındaki Anbar vilayetinde Felluce ile bir başka kentteki polis merkezlerini ele geçirmişti. 

Maliki dün televizyonda yaptığı konuşmada, el Kaide'ye karşı mücadelede gösterilen destek için uluslararası topluma teşekkür etti ve örgüt üyeleri ve destekçilerine teslim oldukları takdirde af sözü verdi. 

Maliki, "Bu destek bize doğru yolda ilerlediğimiz ve sonuçta bu ahlaksız örgütün kökünün kesinlikle kazınacağı konusunda bize güven veriyor" dedi. 

ABD 'den bu hafta yapılan bir açıklamada, Irak'a insansız hava aracı ve füze gibi askeri malzeme sevkinin hızlandırılacağı ancak 10 yıl süren Amerikan işgalinin iki yıl önce sona erdiği bu ülkeye yeniden asker gönderilmeyeceği bildirilmişti. 

Irak ordusu Salı günü Felluce kenti çevresindeki tank ve topçu birliklerini takviye etmişti. Bölgedeki aşiret liderleri de İslamcı militanları, hazırlanan büyük saldırıya maruz kalmadan önce bölgeyi terk etmeleri için ikna etmeye çalışıyorlar. 

Birleşmiş Milletler'in Irak temsilcisi Nikolay Mladenov, "Felluce'deki durum özellikle kaygı verici çünkü gıda, su ve hayat kurtarıcı ilaç stokları tükenmek üzere" dedi. 

Bölgedeki yerel liderler, yeni bir yerel yönetim kurulduğunu ve yeni bir polis müdürü atandığını vurgulayarak, çatışmalar nedeniyle kenti terk eden çok sayıda Felluce sakininden yerlerine geri dönmelerini istediler. Radikal

Editör: Wan Haber