Çin'in wuhan eyaletinde ilk kez görülen virüs zamanla yayılarak tüm dünyayı etkisi altına aldı. Özellikle Avrupa’ya yayılması Atalanta Valencia Şampiyonlar Ligi müsabakasıyla olan virüs çıktığı günden bu yana hiçbir zaman kontrol altına alınamadı. Çin ile birlikte ilk başta İtalya ve İspanya’ya etkisi altına alan virüs kısa bir sürede tüm dünyada görüldü. Ülkelerin sağlık ve İçişleri bakanlıkları peşpeşe önlem paketleri açıklamaya başladı. Olayın ciddiyetini fark eden Dünya Sağlık Örgütü koronavirüsü tüm dünyayı etkileyen bir salgın yani pandemi ilan etti.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti gelişmelere kayıtsız kalmadı. İlk kez 10 Mart tarihinde Türkiye’de görülen virüs 23 Nisan’da iyileşen hasta sayısının vaka sayısından daha fazla olmasıyla sevindirici bir nitelik kazandı. Pandemiden en çok etkilenen ülke olan İtalya'da vaka sayısı 230 bine ölü sayısı yaklaşık 33 bine yükseldi. İtalya’nın virüsü bulaştırdığı düşünülen İspanya’da vaka sayısı 236 bine ölü sayısı yaklaşık 23 bine ulaştı. Pandeminin sarstığı bir diğer ülke olan Amerika Birleşik Devletleri ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 20’sine koronavirüs bulaşacağı öngörüsünde bulunduğunu resmi makamlarca açıkladı.

Dünya üzerinde bu kadar derinden etkilenen ülke varken Türkiye’de bu virüs yaklaşık 157 bin kişi de görüldü. Ölü sayısı 4300 dolaylarında kayıtlara geçti. Maalesef Türkiye’nin doğusunda ve güneydoğusunda yaşanan dikkatsizlik ve tedbirsizlik nedeniyle virüs sayısı bu bölgelerde devam etti. Daha çok geniş aile sistemi ile yaşayan bu bölgeler gelenekçi yaşam tarzlarıyla devletin uyulmasını istediği kurallara uymamakta ısrar ettiler. Maalesef ki bugün 23 Nisan tarihinden sonra ilk kez vaka sayısı iyileşen hasta sayısını geçti. Böyle giderse ülkemiz ve Dünya koronavirüste iki dalgaya çok daha acımasız yaşayacaktır.

Editör: Wan Haber