Komşu ülke Yunanistan'da hükümetin kemer sıkma politikalarını protesto eden çalışanlar bugün 24 saat sürecek greve başladı. Ülke genelinde desteklenen bu yılın ilk grevinden toplu taşıma, devlet okulları ve hastaneler olumsuz etkilendi.
Yunanistan'ın iki büyük işçi sendikası, çalışma ücretleri ve emekli maaşlarındaki kesintiye bir tepki olarak ülke genelindeki tüm işçileri 24 saat sürecek olan greve çağırdı. Sendika sözcüleri Yunanistan'ın 10 yıl içindeki ekonomik gerilemesi ve sıkıntılı döneminden vatandaşların oldukça kötü etkilendiğini ve bu etkinin gittikçe şiddetlendiğini belirttiler. Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras'ın 8 aylık koalisyon hükümeti, Yunanistan'ı 200 milyar Euro'nun üzerindeki mali destekle 2 defa batmaktan kurtaran Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu'na (IMF) verilen sözlerin tutulması adına ülke genelinde reformların uygulamaya konacağını göstermeye bir hayli hevesliler. 2012 yılının Haziran ayında göreve gelen Yunanistan Hükümeti şu ana kadar kesintileri uygulamaya koymaktan geri kalmadı. Ülkede grev yapan işçilere karşı oldukça sert önlemler alınıyor. Yunanistan Hükümetince bu sene, Atina'da toplu ulaşımın aksamasına ve adalarda ürün kıtlığı riskine neden olan haftalık grevleri sonrası denizciler ve metro işçilerine, işlerine geri dönmeleri ve bu çalışanların düzene sokulması adına 2 defa olağanüstü hal kanunlarına başvuruldu. Ülke genelinde greve katılan öğretmenler, doktorlar, banka çalışanları ve taksiciler gibi çeşitli sektörlerden grupların olması nedeniyle birçok kamu kurumu grevden olumsuz yönde etkilendi. Arabalı vapurlar limanlarda hareketsiz kalırken denizciler, hükümetin işe dönmeleri aksi taktirde tutuklanacaklarına yönelik söylemine başkaldırdı.
2,5 milyon dolaylarında işçiyi temsil eden sendikalar, 2009 senesinin sonlarından itibaren Yunanistan'da baş gösteren borç krizine karşı hükümetin yükselen halk tepkisini dikkate alarak gerekli reformları uygulamaya koymasını sınamak amacıyla düzenli olarak greve çıkıyorlar. Sendikalar grevin sonuç vereceğinden umutlu iken, bazı kesimler Atina sokaklarındaki grev sürecinin faydalı hiçbir sonuç getirmeyeceğini düşünüyorlar.
(AS-ES-D)

20.02.2013 14:06:49 TSI

Editör: Wan Haber