21 gündür IŞİD saldırısı altında bulunan Kobani’de kent çatışmaları başladı. Kentte bulunan binlerce sivil katliam tehdidi altında. Kobani Hükümeti bir açıklama yaparak, “Yaşanacak olası bir katliamdan uluslararası toplumun sorumluluğu olacaktır” dedi.

ANF’nin haberine göre Irak ve Suriye’den getirdiği ağır silahlarla saldıran İŞİD militanları ile kenti savunan YPG ve YPJ arasında kentin doğu cephesindeki çatışmalar şiddetlendi.

Sterk TV’ye konuşan PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, sivil bölgelerin IŞİD denetimine girdiğini, bölgede hâlâ binlerce sivilin olduğunu söyledi. IŞİD’in intihar saldırıları düzenlediğini de belirten Abdullah, “Katliam korkusu var. Dünya kamuoyu uyandırılmalı, büyük eylemler yapılmalı” dedi.

“Koalisyondan istediğimiz şey aldıkları karara sahip çıkmaları” diyen Asya Abdullah,  şunları söyledi:

“Şimdiye kadar tavırları oldu ama çok sınırlı müdahale oldu. çok dar kapsamda kaldı. 20 gündür bu kantonda savaş var, onlara yardım geliyor her tarafları açık. Şimdiye kadar koalisyon kararını yerine getirmedi. Bu saldırıları durdurmadı.”

Bugün kentin dış mahallelerini ele geçiren IŞİD, kente hakim tepelere siyah bayrağını asmıştı.

KOBANİ HÜKÜMETİNDEN AÇIKLAMA
Kobani Hükümeti Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada uluslararası topluma destek çağrısı yapılarak, “Uluslararası toplum yaşanacak olası bir katliamın önüne geçmek ve Kobani merkezinde bulunan sivilleri ölümden kurtarmak için müdahalede bulunmalıdır. Burada yaşanacak bir katliamdan uluslararası toplumun sorumluluğu olacaktır” denildi.

Açıklama şöyle:

“Kobani merkezi IŞİD çetelerinin vahşi saldırılarıyla karşı karşıyadır. Dünyanın bir çok bölgesinden gelen binlerce IŞİD çetesi ağır silahlarla kent merkezine saldırıyor. 22 gündür Halk Savunma Birimleri’nin bu çetelere karşı tarihi direnişi sürüyor. Tarihinde eşine ender rastlanır bir direniş sergilenmektedir. Kobani direnişi göstermiştir ki, Kobani halkı ve savaşçıları kenti terk etmeyecektir. Hükümetimiz tüm dünya kamuoyuna ve uluslararası güçlere yardım çağrısı yapmasına rağmen şu ana kadar hiç bir güç bu çağrımıza cevap vermemiştir. Kobani’ye yönelik saldırıların yarattığı katliam riski nedeniyle tüm uluslararası güçlere, Kürdistani güçler ve Kürdistan halkına sesleniyoruz; bu çetelere müdahale edilmeli ve binlerce sivil halk katliamdan kurtarılmalıdır. Olası bir katliamda uluslararası güçler ve toplumun da sorumluluğu olacaktır.”

GÖNÜLLÜ DOKTOR VE SAĞLIK GÖREVLİSİ ÇAĞRISI
Suruç Devlet Hastanesi’nde bulunan Profesör Dr. Cem Terzi, durumun çok ciddi olduğunu ve sadece son üç saatte 14 yaralı geldiğini söyleyerek, acil destek çağrısı yaptı. Prof.Dr. Terzi, “Çok sayıda yaralı geliyor. Burada ameliyathane imkanı var ve çok sayıda yaralıya müdehale ettik. Kafa travmalarını Urfa’ya Devlet Hastanesi’ne sevk ediyoruz. Suruç ve Urfa için gönüllü cerrah, beyin cerrahı, göğüs cerrahı, ortopedist anestezist ve acil hekimi gerekiyor. Sınıra gittim Kobane revirindeki Kobaneli hekimle ve Kobane Sağlık Bakanı ile görüştüm. Durum çok ciddi. Kobane’den gelen yaralılar yer yer özellikle doğu cephesinde sokak çatışmalarının yaşandığını anlatıyorlar” dedi.

Editör: Wan Haber