Kırım Parlamentosu'nun Rusya'ya bağlanması kararının oylandığı referandum için Kırım halkı oy kullanmaya başladı. Başkent Simferopol'de sabah saat 08.00'de başlayan referandumda, sandık görevlilerinin yanı sıra gözlemciler de hazır bulundu. Uluslararası baskılara rağmen 27 farklı noktada seçim sandıkları kurulurken yetkililer toplamda 1.5 milyon oy pusulası basıldığını ifade etti. Kırım Parlamento Komisyonu Başkanı Mikhail Malyshev seçimlerde öğlen saatlerine kadar 670 binin üzerinde kişinin oy kullandığını belirtirken bu rakamın yüzde 44 gibi bir orana tekabül ettiğini ifade etti. Avrupa Parlamentosu üyesi ve uluslararası gözlemci olan Ewald Stadler insanların rahat şekilde oy kullandığını belirterek, “İnsanlara baskı yapıldığına dair bir şey görmedim. İnsanlar isteklerini söylemek istiyor” dedi. 


Yetkililer referandum süresince 10 bin Kırım askeri gücü ve 5000’in üzerinde poliste seçim bölgelerinde güvenliğin sağlanması için çalışacağını belirtirken oy verme işleminin saat 20.00'ye kadar devam edeceği kaydedildi. Kesin sonuçların ise 17 Mart Pazartesi sabah saatlerinden itibaren açıklanması bekleniyor.


Öte yandan Ukrayna Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamadaysa Ukrayna ve Rusya Savunma Bakanlıkları’nın 21 Mart’a kadar ateşkes yapılması konusunda anlaştıkları ifade edildi. 

Editör: Wan Haber