CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İsrail'in Suriye'ye düzenlediği hava saldırısı hakkında yabancı basında çıkan iddialarla ilgili olarak, "Hükümet İsrail'le beraber mi hareket ediyor, Suriye'yi vurma konusunda işbirliği mi yapıyorlar?" dedi.
Sosyalist Enternasyol'in Portekiz'in Cascais kentindeki toplantısına katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu panele ara verildiği sırada Türk basınının sorularını yanıtladı. "Dünya Ekonomisi: Büyüme, İstihdam ve Sürdürülebilir Kalkınma için Vizyonumuz" ana başlıklı panel "Yükselen ve Gelişen Ekonomilerin 'Krizden Çıkış' Stratejisi içindeki Yeri" temalı bir de konuşma yapacak olan Kılıçdaroğlu Türkiye gündemini değerlendirdi.
Suriye-İsrail gerginliği hakkında bir soru üzerine ise Kılıçdaroğlu, "Biz Ortadaoğu'da öteden beri barışı savunan bir ülkeyiz. Bakın siyasi parti demiyoruz, ülkeyiz diyoruz. Kendi komşularımızla barış içinde yaşamak istiyoruz. Bu süreci sabote eden AKP hükümeti oldu. Düne kadar Esad'la kardeşim diyordun, beraber tatiller yaptılar, beraber futbol maçlarını izlediler, karşılıklı ziyaretler oldu. Ne oldu da birden bire Esad 1 numaralı düşman oldu? Hangi gerekçeyle düşman oldu? Bu yeteri kadar sorgulanmadı halen bizim ülkemizde. İsrail'le ilişkilerimiz bozuldu Mavi Marmara olayı dolayısıyla. Şimdi İsrail Suriye'yi vurdu, hükümetten bir ses var mı? Hayır. Hükümetin görüşü ne? Belli değil. Hükümet İsrail'le beraber mi hareket ediyor? Suriye'yi vurma konusunda işbirliği mi yapıyorlar? Yabancı gazetelerden öğreniyoruz. İsrail Suriye'yi vurmadan önce Türkiye'ye de haber vermiş deniyor. Eğer olay böyleyse daha da vahim bir sürecin içindeyiz. Halkı kandırıyor hükümet demektir bu. İsrail'le düşman görünüyorum kamuoyu önünde, perdenin arkasında da kol kola vermiş Suriye'ye karşı işbirliği yapıyoruz. Bu tabloyu Dışişleri Bakanı mı olur, Başbakan mı olur, çıkıp kamuoyuna bütün ayrıntılarıylka açıklamak zorundadırlar. Ne oluyor Suriye'de, ne oluyor İsrail'de ve ne oluyor Türkiye'de" dedi.
Bu konuda bir önerge verip vermeyecekleri sorusunu yanıtlayan Kılıçdaroğlu, "Önce hükümetin bir tepkisini görelim. Bekliyoruz. Hükümet olumlu veya olumsuz neden bir tepki göstermiyor? İran açıkça Türkiye'yi tehdit ediyor. Türkiye'ye yerleştirilen füzeler Suriye için mi, İran ve İsrail için mi? Kürecik için mi, İncirlik üssü için mi? Halkı kandırıyorlar, halka doğru bilgi vermiyorlar. Bir siyasal iktidar kendi halkını kandırırsa o siyasal iktidar süratle güven kaybeder. Geldiğimiz noktada Suriye konusunda, Türkiye'ye yerleştirilen silahlar konusunda, İran-İsrail konusunda halka doğru bilgi verilmediğine ben inanıyorum" diye konuştu.
DHKP-C hakkındaki bir soruyu yanıtlayan Kılıçdaroğlu, "Öteden beri bizim düşüncemiz belli. Terör kimden ve nasıl gelirse gelsin hepsine karşıyız. Terörle mücadele etmek demokratik bir ülkenin en doğal hakkıdır. Bizim itiraz ettiğimiz nokta şu, onu halkın gündeminden özenle kaçırmaya çalışıyorlar. Eğer siz bir avukatın bürosunda arama yaparsanız, yasalar var, savcının olması lazım. Savcının olmadığı yerde eğer kapıyı kırıp arama yapıyorsanız, hukuku ihlal ediyorsunuz demektir. Sayın başbakan neden bunları görmezlikten, duymazlıktan geliyor. Hukukun üstünlüğüne inanamayacak mıyız? Hukukun gereğini yerine getirmeyecek miyiz? Ya biz hukuktan yana bir devletiz, ya otoriter bir devletiz. Otoriter devletlerde hukuk olmaz, siyasi otorite istediği yerde istediği zaman arama yapar, istediğini öldürür, istediğini hapse atar. Türkiye bunlardan hangisi? Biz hukuk devletinden yana politika üretiyoruz. Bizim için kişi yargı kararı olmadan suçlu değildir. Bir kişiyi suçlu olarak tanımlamak için bütün dünyada önce yargı kararının çıkması lazım. O karar çıkmadan sayın başbakan kimleri suçlu ilan ediyor. Hukuktan haberi yok, demokrasiden haberi yok. Her söylediğinin demokrasinin gereği olduğuna inanıyor. Bir siyasetçi aklına geleni değil, neyi söylememesi gerektiğini bilen kişidir" ifadelerini kullandı.
(BO-MS-YHY-D)

04.02.2013 19:32:46 TSI

Editör: Wan Haber