Kıbrıs Rum Kesiminin Baf'a bağlı "Lemba" (Çınarlı) köyünde bulunan 96 dönümlük Kıbrıslı Türk arazisinin satışı için, arazinin sahibi ile "dostane anlaşma" imzalandığı bildirildi.
Politis gazetesi, arazinin sahibinin, 1970 yılından beri Avustralya'da yaşayan Cafer Mustafa olduğunu ve arazinin kendisine annesinden kaldığını yazdı.
Gazete, "dostane anlaşmanın", Mustafa'ya ait arazinin Rum Hükümeti tarafından 11,8 milyon Euro karşılığında satın alınmasını öngördüğünü ve Rum İçişleri Bakanı Eleni Mavru'nun ilgili önerisi üzerine, Rum Bakanlar Kurulu'nun kararı onayladığını kaydetti.
Haberde, Mavru'nun önerisinin, Rum Hükümeti'nin 2008 yılından bu yana benimsemiş olduğu, 1974 öncesinden beri yurtdışında veya Güney Kıbrıs'ta daimi olarak ikamet etmekte olan Kıbrıslı Türklerin veya yurtdışında yaşıyor olup, KKTC'de ikamet eden Kıbrıslı Türk ebeveyni sayesinde böyle bir mala varis olan Kıbrıslı Türklerin malları çerçevesinde yapılan müzakerelere dayandığı belirtildi.
Gazete, Mustafa'ya ait arazinin, Rum Hükümeti tarafından istimlak edilmeden farklı amaçlar için kullanıldığını kaydederken, arazinin bir kısmının, ev yapmaları için gençlere dağıtılmak üzere 33 arsaya ayrıldığını ve arazinin diğer kısımlarının da, bölgeye inşa edilmekte olan bir okuldan etkilendiğini yazdı.
Rum Tapu Dairesi'nin, arazinin değerini 13,2 milyon Euro olarak belirlediğini, özel uzmanların ise bu miktarı 15,5-16,2 milyon Euro arasında belirlediğini kaydeden gazete, Rum İçişleri Bakanlığı'nın anlaşmayı 11,8 milyon Euro ile kapattığını ve bunu da, faizsiz şekilde 3 taksitte (2 milyon Euro'su 2012 yılı içinde, 4,9'ar milyon Euro da 2013 ve 2014 yıllarında) ödeyeceğini belirtti.
Gazete, parsellerden birinde başka Kıbrıslı Türklerin de hak sahibi olduğunu ve Rum Hükümeti'nin, araziyi tümüyle istimlak etmeye çabaladığını da kaydederken, bu sebeple istimlak edilen arazi için ödenecek olan bedelin bir kısmının, Güney Kıbrıs'taki Kıbrıs Türk malları Vasiliği'ne ödeneceğini yazdı.
(MG-İB-D)

30.11.2012 14:44:52 TSI

Editör: Wan Haber