Suriye'nin Kobani kentinde, YPG ve ÖSO kıyafetleri giydiği öne sürülen IŞİD militanları, bomba yüklü araçlarla saldırı düzenledi. Kobanili yetkililer, 45 kişinin öldüğünü, 5115 kişinin de yaralandığını açıkladı. Kobani'nin güneydoğusundaki bir köye de saldıran IŞİD, burada da en az 20 sivili katletti.

Dört ayı aşkın süren çatışmaların ardından Ocak ayında IŞİD’in püskürtüldüğü Kobani’de sabah erken saatlerde bomba yüklü araçlarla intihar saldırısı düzenlendi. Saldırıda 22 sivil hayatını kaybetti, 55 kişi de yaralandı. Çıkan çatışmalarda ölen IŞİD’lilerin sayısı ise henüz netleşmiş değil.YPG ve ÖSO kıyafetleri giyerek kontrol noktalarından geçmeyi başaran IŞİD’liler, Mürşitpınar Sınır Kapısı’na yaklaşık 800 metre uzaklıktaki ilçenin merkezi durumundaki Azadi Meydanı’nda bomba yüklü bir aracı patlattı. Türkiye tarafından da duyulan patlamada ölen ve yaralananlar olurken, bu sırada sivilleri tarayan IŞİD’liler, ardından YPG güçleriyle çatışmaya girdi.

Kobani’deki gazeteci Barzan İso, Twitter’dan geçtiği bilgilerde IŞİD’in 2 bomba yüklü araç patlattığını ve 3 intihar saldırısı gerçekleştirdiğini duyurdu.

BBC Türkçe’den Hikmet Durgun’a bilgi veren Kobani Kantonu Dışişleri Bakanı Yardımcısı İdris Nehsan, IŞİD’in bu sabah saat 04:00 sularında hem Türkiye tarafından, hem de Kobani’nin güneybatısından kente sızarak saldırdığını söyledi.

Nehsan, Kobani’nin güneybatısından IŞİD üyelerinin YPG üniformaları giyerek saldırdığını ifade etti ve “Kente 5 araçla gelmişler ve kentin her yerine saldırdılar. Sınır kapısında bomba yüklü araç patlattılar. Kent merkezinde halkı taradılar. IŞİD Kobani’nin güneybatısında yeralan Bexbetan köyüne de saldırdı. Orada da sivil ölü ve yaralılar var” dedi.

“Saldırının bir kolu Türkiye üzerinden geldi”
YPG’nin de içinde yer aldığı Burkan El Fırat Güçleri’nin komutanı Hakki Kobani, IŞİD’in Türkiye sınır kapısından Kobani’ye girip saldırdığını öne sürerek, örgütün sınır kapısı ve bazı yerlerde bombalı araçları patlattırdığını dile getirdi.

3 noktada çatışma
Sabah erken saatlerde meydana gelen saldırı sonrası kente sızan IŞİD’liler 3 ayrı noktada YPG güçleri ile çatışmaya girdi. Çatışmaların sürdüğü Kobani’de YPG’lilerin, saldırıyı gerçekleştiren IŞİD militanlarını 3 noktada kuşattıkları ve ilçeye girişlerin kapatıldığını, sivillere de dışarı çıkılmaması çağrısı yaptıkları öğrenildi. IŞİD ile çatıştıkların sürdüğünü ve kentin denetiminin ellerinde olduğunu aktaran Kobani, örgütün kentte gördüğü yerde sivil halkı taradığını ifade etti.

Burkan El Fırat Güçleri komutanı, Kobani merkezinde yeteri kadar YPG üyesinin de olduğunu ve sınır kapısına takviyeler gönderdiklerini sözlerine ekledi.

Kobani Kantonu Sağlık Koordinasyonu üyesi ve Kobani’deki hastanelerden sorumlu Dr. Hikmet Ehmed ise, “IŞİD’in sabah saatlerinde yapmış olduğu saldırılardan 10 sivil insan hayatını kaybetti 40’dan fazla kişi de yaralandı. Ölen ve yaralananların hepsi sivil. Ölen ve yaralananların içerisinde kadın ve çocuklar da var. Çok ağır olan yaralıları Türkiye’ye gönderiyoruz” diye konuştu.

PYD Kobani Eşbaşkanı: IŞİD’in elinde sivil rehineler var
BBC Türkçe’nin haberine göre; Suruç’ta bulunan gazeteci Hikmet Durgun, Kürt yetkililerin, IŞİD saldırılarında ölü sayısının arttığını ve beş sivilin IŞİD’in elinde bulunduğunu söylediğini aktarıyor.

BBC Türkçe’ye konuşan PYD Kobani Eşbaşkanı Ömer Eluş da şunları söyledi:

“Kobani merkezde beş ayrı noktada IŞİD ile çatışmalar devam ediyor. YPG, IŞİD’in kaldığı yerleri kuşatmış durumda. IŞİD, Kobanili 5 sivili rehin almış. Kendisinden haber alınamayan sivilleri aradığımızda onların telefonuna IŞİD üyeleri çıktı ve telefonda kendilerine yakınlaşması halinde ellerindeki 5 sivil rehineyi öldürecekleri tehdidinde bulundular. Sivil rehineler arasında kadın ve çocuklar da var. IŞİD o sivil rehinelerle kentten kaçmak istiyor.”

BBC Türkçe’ye konuşan Kobani Kantonu Sağlık Koordinasyonu üyesi Dr. Hikmet Ehmed ise IŞİD saldırısında ölü sayısının 45, yaralı sayısının ise 5115’e yükseldiğini söyledi.

Ehmed, durumu ağır olanları Türkiye’ye gönderdiklerini belirtti.

Sınır kapısında çatışmaların sürmesi nedeniyle IŞİD saldırısında yaralananlar Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan değil Kobani’nin batı ve sınır bölgesinden Türkiye’ye gönderiliyor.

Kobani’ye bağlı köye saldırı: 20 ölü
Sabah erken saatlerde Kobani’ye saldıran IŞİD, kentin 30 kilometre güneydoğusunda yer alan Berxbotan köyünde de katliam gerçekleştirdi.

Hawar Haber Ajansı’nın (ANHA) geçtiği habere göre, Kobani’ye yönelik bu sabah saatlerinde saldırı gerçekleştiren IŞİD, kentin 30 km güneyinde yer alan Berxbotan köyünde de sivillere dönük bir katliam gerçekleştirdi. Buna göre, bu sabah saat 04.00 sıralarında 4 araçla Berxbotan köyüne giren YPG üniformaları giyinmiş IŞİD’liler köylülere saldırdı.

Saldırıda en az 20 sivil hayatını kaybetti, onlarca kişi de yaralandı.

Olayın duyulması adından köydeki IŞİD militanlarına operasyon düzenleyen YPG güçleri, çok sayıda IŞİD’liyi öldürdüğünü ve köyü geri aldığını duyurdu.

Kobani’ye getirilen yaralılar, ilk müdahalenin ardından ambulanslarla sınırdan Türkiye’ye getirildi.

Valilik: Saldırıyı Carablus’tan gelenler yaptı
Şanlıurfa Valiliği, Kobani’de yaşanan patlamaya ilişkin yazılı açıklama yaparak provokasyona karşı vatandaşları duyarlı olmaya çağırdı.

IŞİD militanlarının sızdığı Kobani’de bombalı araçla saldırı düzenlediği ve patlamada yaralanarak tedavi için Suruç’a getirilen 1 çocuğun yaşamını yitirdiği belirtilen Valilik açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“DAEŞ militanlarının Türkiye üzerinden Kobani’ye gittiği iddiaları asılsız olup, elimizdeki veriler örgüt üyelerinin Suriye’nin Carablus kentinden Kobani’ye sızdığını ispatlamaktadır. Buna ilişkin görüntüler de en kısa sürede kamuoyuyla paylaşılacaktır. Bölgedeki hassas durumu provoke etmek isteyenler olabileceğinden bütün halkımızı sağduyuya davet ediyorum.”

Anadolu Ajansı saldırıyı görüntüledi
Saldırı anı Anadolu Ajansı tarafından kaydedildi. Bölgedeki bazı gazeteciler, sabah 4’te gerçekleşen patlamaları Anadolu Ajansı’nın yakalamasını garipsedi. Durumu Twitter’dan değerlendiren gazeteci Sedat Yılmaz şunları yazdı:

“AA o saatte o bölgeyi ne diye izlemiş? AA muhabirlerinin sabahın 4’ünde Kobanê yi gözleme nedeni ne? yoksa bu görüntüleri DAİŞ mi servis ettirdi? AA o bölgede sabit kamera yerleştirmemişse o patlama anını nasıl bu kadar sarsıntısız ve hedefe odaklı çekmiş? Devletin resmi ajansı AA Kobanê saldırı anını servis etti. AA bombalamanın yapılacağını nereden biliyordu? ANHA, ANF, DİHA, ROJNEWS haber ajansları başta olmak üzere en az yüze yakın Kürt medya çalışanı o bölgede görev yapıyor ama sabahın köründe”

Valilik : Türkiye’ye 96 yaralı getirildi, 4’ü öldü
Şanlıurfa Valiliği, tedavi için Suruç’a 96 Kobanilinin getirildiğini ve yaralılardan 4’ünün hayatını kaybettiğini duyurdu. Valiliğin açıklamasında, “DAEŞ terör örgütü militanlarınca Kobani’de gerçekleştirilen bombalı saldırılarda yaralanarak tedavi için Türkiye’ye getirilen Suriyelilerin sayısı 96’dır. Tedavi için Türkiye getirilen Suriyelilerden 4’ü Suruç Devlet Hastanesi’nde yapılan müdahalelere rağmen hayatını kaybetmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri; hudutlarımızı, güvenlik tedbirleri kapsamında 24 saat izlemektedir. Kobani’deki patlamalara ilişkin görüntüler sınır güvenlik güçlerinden alınarak, haber ajansları aracılığıyla kamuoyuyla paylaşılmıştır” denildi.

Türkiye’ye getirilen yaralı sayısı 135’e yükseldi
Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, sabah saatlerinden bu yana Kobani’den gelen yaralı sayısının 135’e yükseldiğini söyledi. Kaymakam Çiftçi, Türkiye’ye getirilen Suriyelilerin 4’ünün yaşamını yitirdiğini, durumları ağır olan 41 kişinin ise Şanlıurfa’daki hastanelere sevk edildiğini belirtti. Çiftçi,  “Bunlardan 4’ü vefat etti. Sabah 05:15 civarında ilk patlama gerçekleşti. Daha sonra 11:02’de ikinci bir patlama gerçekleşti. İkisi de birbirine yakın yerde gerçekleşti. Patlamaların görüntüleri basınla paylaşıldı. Patlamayı gerçekleştiren araçlar, Kobani’nin merkezinden, ana caddeden gelerek patlatmayı gerçekleştirdikleri görülüyor” dedi.

Kobani’nin içindeki çatışmanı düşük yoğunlukla devam ettiğini belirten Kaymakam Çiftçi; “Sabahki çatışmaya nazaran çok çok azalmış durumda. Birkaç noktada IŞİD militanlarının bazı sivil vatandaşları esir aldığı bilgisi geliyor. Ancak, çatışmanın çok uzun süreceğini değerlendirmiyoruz. En sağlam bilgi, yaklaşık 45-50 kişilik bir grupla, YPG kıyafeti giyip, Cerablus bölgesinden 11-12 araçla geldikleri yönünde. Şu ana kadar gelen bilgiler teyide muhtaç bilgiler. Bazı noktalara keskin nişancı yerleştirdikleri bilgisini alıyoruz. Karşı tarafta ölen Suriye vatandaşları olduğu bilgisi geliyor ancak onun sayısı yok elimizde” diye konuştu.

“Kobani yönetiminden kişilerle de görüştüm, onlar da, çok net bir şekilde bu araçların ve kişilerin Cerablus tarafından geldiğini teyit ediyorlar”

Kaymakam Çiftçi şunları söyledi; “Gelen hiçbir yaralının mağdur olmaması için çok ciddi bir çaba gösterildi. Biz daha önce çok daha büyüğünü yaşamıştık bu sürecin. Ancak Kobani’de 5 aydır bir huzur vardı. Maalesef bu Ramazan ayında çatışma sesleri geldi. IŞİD’in daha önce gelemediği yerlere kadar geldiğini görüyoruz.”

Saldırıyı gerçekleştiren militanların Türkiye’den geçtiği iddialarını yalanlayan Çiftçi şunları; “Türkiye’den kişilerin gittiği yönünde yalan yanlış bilgiler var. Görüntülerde her şey açık. Ben Kobani yönetiminden kişilerle de görüştüm, onlar da çok net bir şekilde bu araçların ve kişilerin Cerablus tarafından geldiğini teyit ediyorlar. Kamera görüntüleri ortadayken, karşı tarafta yönetimin bilgisi ve bize söyledikleri ortadayken art niyetli yayınların olmasını izah etmek çok kolay değil. Çünkü Türkiye, Kobani sürecinin başından beri Kobani’nin ayakta durması için insani noktadaki desteğini sağladı. Bugünde sağlıyor. Dolayısıyla Türkiye’den birilerinin Kobani’ye gidip patlatma yapma ihtimali milyonda sıfır. Türkiye’den karşıya ne araç ne IŞİD militanın geçme şansı yok. Kayıtlarda, Kobani bölgesi yönetimi de bunu teyit ediyor” dedi.

HDP Kobani’ye heyet gönderecek
HDP, Kobani sınırında incelemelerde bulunmak üzere bölgeye heyet gönderiyor. HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ başkanlığında oluşacak heyette, HDP’nin Urfa milletvekillerinin yer alması bekleniyor. 27 Haziran tarihinde Suruç’a geçecek olan heyet, burada yaralıları ziyaret edecek ve ardından sınırda incelemelerde bulunacak. Heyet incelemelerini tamamlamak amacıyla Kobani’ye geçmeye çalışacak. Eğer geçebilirse Kobanêide açıklama yapacak olan heyet, gözlem ve izlenimlerini paylaşacak. Heyetin Kobani’ye geçememesi halinde ise sınırda açıklama yapması bekleniyor. (DİHA, BBC Türkçe, DHA) (Haber Fotoğrafı: Arşiv / AP Images)

Editör: Wan Haber