Brezilya hükümeti, işçilere kitap ve dvd alışverişi, müze ziyareti gibi kültürel aktivitelerde harcamaları için aylık 25 dolarlık kültür maaşı verme kararı aldı. Ulusal Kongre'nin geçen ay onayladığı tasarının bu yıl içinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Kültür maaşları, asgari maaşın beş katı ya da daha az geliri olan çalışanlara, işverenler tarafından elektronik kartlar şeklinde temin edilecek. Brezilya Kültür Bakanı Marta Suplicy'ye göre uygulamadan yararlanması beklenen 17 milyon çalışanla birlikte, ülke çapındaki kültür harcamalarında 3,5 milyar dolarlık bir artış sağlayacak. Uygulamadan yararlanmaya karar verdikleri takdirde, karttan yapılan harcamaların yüzde 10'u çalışanlar tarafından ödenirken, yüzde 90'ı işveren tarafından karşılanacak. İşverenin bu yolla yaptığı harcamalar, gelir vergisinden düşülecek.

Suplicy, ülkenin ulusal kanalına yapığı açıklamada, "Kültürel hayat, bütün gelişmiş ülkelerin ekonomisinde kilit rol oynar" dedi. Önceki cumhurbaşkanının başlattığı, ihtiyacı olanlara şartlı para transferi gerçekleştirmeyi içeren "aile yardımı" uygulamasını da geliştirdiklerini hatırlatan Suplicy, "Şimdi de ruhun gıdasını temin etmek istiyoruz. Neden dar gelirli insanların da kültür ve sanata ulaşma hakkı olmasın?" şeklinde konuştu. BİA

Editör: Wan Haber