Hantavirüs Pulmoner Sendromu kemirgen hayvanlar tarafından -özellikle fare- yayılan nadir fakat riskli bir akciğer hastalığıdır. Hantavirüs, enfekte kemirgen hayvanın tükürüğünde, idrarında ya da dışkısında bulunur.

Hantavirüse ne sebep olur?
İnsanlar, virüsle enfekte olan hayvanın tükürüğünü, idrarını ya da dışkısını soluduklarında hantavirüs kapabilirler. Örneğin, içinde enfekte fare yuvası bulunan bir garajı süpürürseniz hantavirüs kapabilirsiniz. Süpürmek, enfekte olmuş hayvanın dışkısının, idrarının veya tükürüğünün bulunduğu küçük parçacıkları havaya karışır. Bu minik enfekte parçacıkları solursanız virüs ciğerlerinize girer ve hasta olmanıza neden olabilir.

Hantavirüsü başka bir insandan kapabilir misin?
Hayır. Hantavirüs Pulmoner Sendromu kişiden kişiye bulaşmayan bir rahatsızlıktır. Enfekte kişiye dokunarak veya yanında bulunarak enfekte olmazsınız.

Hantavirüsün belirtileri ve semptomları nelerdir?
Hantavirus Pulmoner Sendromun erken semptomları grip gibidir. Belirtiler genellikle virüsle karşılaştıktan yaklaşık iki ila üç hafta sonra kendini gösterir. Bu erken belirtiler şunlar olabilir:

l  Ateş

l  Kas ağrıları (kalça, sırt, kol, bacak, uyluk ve omuz gibi)

l  Halsizlik

Bazı kişilerde ayrıca baş dönmesi, mide bulantısı, baş ağrısı, mide ağrısı ve ishal olabilir.

Hastalığın daha sonraki aşamasında (ilk semptomların başlamasından yaklaşık 4 ila 10 gün sonra) daha ciddi semptomlar ortaya çıkabilir:

l  Nefes almada zorluk

l  Nefes darlığı

l  Öksürme

Hantavirüs nasıl teşhis edilir?
Doktorunuz belirtilerinizi sorgulayarak ve son 45 gün içinde kemirgenlerin yanında olup olamayacağınızı öğrenerek Hantavirus Pulmoner Sendromu teşhis edebilir. Ayrıca kanınız ve balgamınız (balgam) virüs için test edilir. 

Hantavirüs tedavisi nasıl yapılır?
Hantavirüs enfeksiyonu ne kadar erken teşhis ve tedavi edilirse iyileşme şansı o kadar artar.

Hastalık, erken semptomların ardından (birkaç gün sonra) yaşamı tehdit etmeye başlayabilir, bu nedenle tıbbi tedavi altında olmak çok önemlidir. Hastalar genellikle hastaneye kaldırılır ve nefes almalarını kolaylaştırmak için oksijen verilir.

Bilmem Gereken Başka Şeyler Var mı?

Hantavirüs enfeksiyonunun belirtilerini bilmek size fayda sağlayacaktır. Kemirgenler nedeniyle virüse maruz kaldıktan sonraki 45 gün içinde solunum sıkıntıları, ateş ya da kas ağrıları yaşarsanız hemen doktorunuzu arayın. Ne kadar erken tıbbi yardım almaya başlarsanız, iyileşme şansınız o kadar artar.

Hantavirüs Enfeksiyonu Nedeniyle Kimler Risk Altında?
Genellikle kemirgenlerin yaşadığı yerlerin yakınında bulunan insanların enfeksiyon riski daha yüksektir. 

l  Kemirgenlerin bulunduğu evlerde, kulübelerde veya kamplarda yaşayanlar

l  Genellikle kemirgenlerin bulunduğu yerleri ziyaret eden kampçılar, yürüyüşçüler ve açık hava gezicileri

l  Kemirgenlerin yaşama olasılığının yüksek olduğu yerleri örneğin; ahırları, mekruh binaları veya diğer tahıl depolama alanlarını temizleyen kişiler

l  Elektrikçiler, tesisatçılar, boyacılar veya inşaat çalışanları

l  Haşerileri kontrol altında tutmak için çalışanlar, vahşi yaşam araştırmacıları veya yabani kemirgenlerle ilgilenen diğer insanlar

Hantavirüsü Yakalama Riskinizi Nasıl Azaltabilirsiniz?
Hantavirüs enfeksiyonu riskinizi azaltmanın ilk yolu kemirgenleri yaşadığınız, çalıştığınız ve oyun oynadığınız yerlerde uzak tutun. Evinizi, yazlığınızı, kamp alanınızı veya iş yerinizi kemirgenlerden koruyun. Bunun için yapabilecekleriniz:  

l  Evinizde ve garajınızda bulunan delikleri, çatlakları ve boşlukları kapatın

l  Evinizin içine ve çevresine fare tuzaklar yerleştirin

l  Kemirgenler için kolay besin kaynaklarını bulundurmayın

Kemirgen yuvalarını veya kemirgenlerin yaşadığı yerleri temizlerken dikkatli olun. Aşağıdaki yönergelere uyun:

l  Mutlaka, temizliğe başlamadan önce kapıları ve pencereleri açın.

l  Her zaman koruyucu eldivenler, HEPA filtre maskesi, koruyucu gözlükler ve temizlenebilen giysiler ve ayakkabılar (lastik çizmeler ve tulumlar) giyin.

l  Fare kapanını, bulunduğu zemini ve çevresini 10’a 1 oranında çamaşır suyu ve su karışımı ile temizleyin (örneğin, 250 ml çamaşır suyu 2,5 litre su).

l  Dışkıları süpürmeyin çünkü bu virüsün havaya karışmasına neden olabilir. Haberay

Editör: Wan Haber