Güney Kıbrıs'ta yaşayan Suriye kökenli Kürtlerin dün Ledra Palace sınır kapısına yürüyüş düzenledikleri ve burada BM temsilcisine, Suriye'deki Kürtlerin korunmasını sağlaması talebini içeren bir muhtırayı sunduğu bildirildi.
Simerini Gazetesi, "Kıbrıs'ın Kürtleri UNFICYP'e Lefkoşa Yollarındaki Yürüyüş Ledra Palace Barikatında Son Buldu" başlıkları altında verdiği haberinde, "Demokratik Birlik Partisi'nin" (PYD) Güney Kıbrıs'taki temsilcisinin ve Güney Lefkoşa'daki "Kürdistan Bürosu" sözcüsünün açıklamalarına yer verdi.
Habere göre, adı belirtilmeyen PYD temsilcisi BM'ye verilen muhtıraya ilişkin açıklamada bulundu ve Türkiye'nin Suriye'deki Kürtlere yönelik müdahalelerde bulunarak Suriyeli muhalifleri silahlandırdığını iddia etti.
"Kürdistan Bürosu" sözcüsü Lambros Kallenos ise açıklamasında, Suriye'deki Esad rejimiyle mücadele eden bazı muhalif grupların Türkiye'den etkilendiklerini ve Kürtlere karşı savaştıklarını öne sürdü.
Kallenos, Güney'deki Kürtlerin çoğunluğunun Limasol'da yaşadıklarını belirterek birçoğunun Güney'deki ekonomik kriz ve Kuzey Irak, Türkiye ve Suriye'deki "mücadelelere katılmaları çağrısının ardından" Güney Kıbrıs'tan ayrıldıklarını öne sürdü.
Kürtlerin birkaç bin olan sayılarının şimdi birkaç yüze düştüğünü iddia eden Kallenos ayrıca, PKK'nın silah bıraktığının doğru olmadığını, bunun Türkiye'nin politikası olduğunu iddia etti.
(MG-CTŞ-D)

01.02.2013 14:44:09 TSI

Editör: Wan Haber