CIA Başkanı John Brennan, ABD Senatosu’nun açıkladığı işkence raporuna ilişkin, “Bazı memurlar yetkilerini aşarak ‘tiksindirici’ yöntemlerle sorgulama yapmış” dedi.


ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) Başkanı John Brennan, ABD Senatosu’nun 11 Eylül saldırıları sonrası “terör’” şüphelilerine uygulanan işkence tekniklerini ortaya çıkardığı raporun ardından konuştu.

 


CIA’in Langley’deki merkezinde açıklama yapan Brennan, bazı memurların yetkilerini aşarak şüphelilerin sorguları sırasında “tiksindirici” yöntemler kullandığını söyledi.

 


Brennan,bu yöntemlerin teşkilatta kabul görmediğini ancak bu olaylardan sorumlu memurları ortaya çıkarmakta yetersiz kaldıklarını belirtti.

 


Bu yöntemlerin yararlı istihbararat sağlayıp sağlamadığının anlaşılmasının ise mümkün olmadığını ifade eden Brennan, CIA’in Amerikan kamuoyunu yanılttığı iddialarını ise kesin bir dille reddetti.

 


ABD Senatosu İstihbarat Komitesi, önceki gün CIA’nın 11 Eylül saldırıları sonrası “terör” şüphelilerine uyguladığı işkence içeren gözaltı ve sorgulama tekniklerine dair raporu açıklamıştı.
Raporda CIA’nın 119 kişiyi hapsettiği ve dış ülkelerde uygulanan programın etkililiği konusunda CIA’nın kamuoyunu ve siyasileri yanılttığı belirtilmişti.

Editör: Wan Haber