MOSKOVA - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 3 Aralık'ta Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) üçüncü toplantısı için Türkiye'ye gideceğini söyledi. Rus-Türk İşadamları Birliği'nin (RTİB) Moskova'da düzenlediği "Zirve Sohbetleri" toplantısında konuşan Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Aydın Sezgin, Putin'in 3 Aralık'ta Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştireceğini teyit etti. Putin'in 14 Kasım'da planlanan ziyareti Aralık ayına ertelenmişti.

Beraberinde çok sayıda bakanla İstanbul'a gelecek olan Putin, ikili ve heyetler arası görüşmeler yapacak. Ziyaret vesilesi ile iki ülke arasında kültür, ticaret, enerji ve diğer alanlarda 5'in üzerinde anlaşma imzalanacak. Çırağan Sarayı'nda görüşecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Vladimir Putin'in ortak bir basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor. Bunun yanı sıra, iki liderin akşam saatlerinde Sberbank'ın Denizbank'ı alımı onuruna verilecek akşam yemeğine katılması da planlanıyor.

"İKİ ÜLKE ARASINDAKİ GÜÇLÜ BAĞLAR, İŞ ADAMLARININ ESERİ"

Putin'in Türkiye ziyareti hakkında konuşan Büyükelçi Sezgin "Putin, başbakanımızın daveti üzerine gelecek hafta 3 Aralık'ta Türkiye'de. Karşılıklı olarak gerçekleşen bu ziyaretler, siyasi ilişkilerin ulaştığı seviyenin bir işareti. Ekonomik ve ticari ilişkiler ise Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin esas güç kaynağını oluşturuyor. Ülkelerimiz arasında oluşan bu güçlü bağlar, iş adamlarımızın katkıları ile gerçekleşti. Siyasi irade çok önemli; ama o siyasi iradeyi, o potansiyeli kinetiğe çeviren işadamlarımız oldu. Beşeri ve kültürel alandaki ilişkilerimiz de giderek güçleniyor." dedi.

Rusya-Türkiye ilişkilerinde her alanda bir ivme kazanıldığına ve bunun korunması gerektiğine değinen Büyükelçi, "Bir kısım konularda farklı yaklaşımlarımız olmasına rağmen, ilişkilerimizi geliştirmeye devam ediyoruz. 2012'nin ilk 9 ayında toplam ticaret hacmimiz 25 milyar dolara ulaştı. Yıl sonuna kadar 30 milyar doları aşmayı ümit ediyoruz. Türk inşaat şirketlerinin tamamladığı taahhütlük işleri de 35-40 milyar dolar civarında. Rusya'daki Türk yatırımları 12 milyar doları buldu. Rusya'nın da Türkiye'deki yatırımları aynı paralelde ilerliyor. Akkuyu nükleer santrali, ilişkilerimizin çok yönlülüğünü daha da geliştirecek çok önemli bir yatırım. Şimdilik 115 olan nükleer eğitim gören Türk öğrenci sayımız, 500-600'lü rakamlara ulaşacak. Turizm sektörünün daha da ileriye gideceğini düşünüyoruz. Türk Hava Yolları'nın buna katkılarını vurgulamak gerekiyor." şeklinde konuştu.

Büyükelçi iş adamlarına yönelik zirve toplantıları nedeni ile RTİB'e teşekkür etti ve toplantıların bir seri haline gelmesi temennisinde bulundu.
CİHAN

Editör: Wan Haber