BM Güvenlik Konseyi ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, bugün Kuzey Kore tarafından gerçekleştirilen nükleer denemeyi şiddetle kınayarak, denemenin uluslararası barış ve güvenliğe karşı bir tehdit oluşturduğunu belirtti.
Kuzey Kore'nin nükleer denemesi, Güney Kore Dışişleri Bakanı Kim Sung-hwan'ın BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun ile görüşme gerçekleştirmek ve BM Güvenlik Konseyi'nde konuyla bağlantısız olarak düzenlenecek toplantıya katılmak üzere New York'ta bulunduğu sırada gerçekleşti.
BM Güvenlik Konseyi'nde basına kapalı olarak gerçekleşen olağanüstü toplantı sonrasında hazırlanan raporu okuyan Güney Kore Dışişleri Bakanı, konseyin oybirliğiyle nükleer denemeyi kınadığını ve derhal yeni bir karar üzerinde çalışmaya başlayacağını ifade etti.
Kendi ülkesi adına da açıklamalarda bulunan Kim Sung-hwan, Kuzey Kore'nin "yapılan eylemin sonuçlarından sorumlu olacağını" ve ülkesinin BM Güvenlik Konseyi'ne "Kuzey Kore'nin nükleer tutkusunu terk etmesi" konusunda harekete geçmeleri için baskı yapacağını söyledi.
Gerçekleştirilen testin Kuzey Kore'nin 2005 ve 2009 yıllarında yaptığı nükleer denemelerden ne farkı olduğu sorusunu cevaplandıran ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Susan Rice, "Kuzey Kore, BM Güvenlik Konseyi'nin sürekli tekrar edilen kararlarını ihlal etmektedir" dedi.
ABD'nin, Kuzey Kore'nin başarı düzeyinde bir artış olup olmadığına karar vermek için testin teknik özellikleri konusunda daha detaylı bilgi beklediğini dile getiren Rice, sonuç ne olursa olsun yapılan nükleer testin bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliği tehdit ettiğini ve bunun kabul edilemez olduğunu kaydetti.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun ise BM Güvenlik Konseyi'nde konuyla ilişiksiz bir toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, yapılan nükleer testi kınayarak, bunu "düşüncesiz bir davranış" olarak niteledi. Ban, "Bu test, Güvenlik Konseyi'nin konuyla ilgili kararlarının açık ve ciddi bir ihlalidir" dedi.
BM Genel Sekreteri Ban, testin uluslararası düzeyde hızlı bir şekilde kınanmasını da memnuniyetle karşıladığını ifade etti.
Pyongyang'daki yetkilileri nükleer silahların güvenliklerini artırmayacağı konusunda uyaran Ban, Pyongyang'ın nükleer silahları kullanmaya devam etmesi durumunda daha fazla izolasyona tabi tutulacağını dile getirdi.
(CC-D)

13.02.2013 02:15:12 TSI

Editör: Wan Haber