WhatsApp, hisse değeri oldukça yüksek olan iletişim uygulamalarından birisi olarak karşımıza çıkıyor. Telegram kurucusu olan Pavel Durov, WhatsApp’ın birçok güvenlik zafiyeti olduğunu ve oldukça riskli olduğunu hatırlattı. 2009 yılında üretilen ve 11 yıldır aralıksız olarak kullanılan WhatsApp’ın güvenliği tekrar soru işaretlerini getirdi. Dijital dünyanın önemli isimler WhatsApp’ın güvenlik noktasında yetersiz olduğunu ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.

WhatsApp’ı tehlikeli olduğuna ve mesajların okunduğuna dair birçok kanıt niteliğinde detaylar bulunuyor. Bunlar birçok oluşumun WhatsApp kullanımını yasaklaması ve buna benzer kısıtlamalardan oluşuyor. WhatsApp’ın ne kadar güvenli olmadığının kanıtları ise şunlar:

Dünyanın En Zengin İnsanın Telefonu WhatsApp Üzerinden Hacklendi!


Dünyanın ben zengin insanlarından birisi olan Jeff Bezos’un telefonu WhatsApp üzerinden hacklenmişti. 2019 yılında gerçekleşen olayda oldukça ciddi bilgiler ortaya atıldı. Amazon’un CEO’su olan Jeff Bezos, açıklamasından oldukça önemli bilgilerin ele geçirildiğinden söz etmişti. Bunların yanı sıra Telegram kurucusu Pavel Durov, WhatsApp’ın ‘’arka kapıları’’ yöntemiyle çalındığını bildirmiştir. Pavel Durov ise şunları söyledi, ‘’Eğer ki dünyanın en zengin insanın telefonu hacklenebiliyorsa, WhahtsApp sayesinde hemen hemen herkes hedef olabilir’’ diye eklemişti.

Birleşmiş Milletler, WhatsApp’ı Yasakladı
Amozon’un CEO’su Jeff Bezos’un başına gelen olaydan kaynaklı olarak Birleşmiş Milletler de hızlı bir önlem aldı. Birleşmiş Milletler çatısı altında bulunan hiçbir çalışanı WhatsApp kullanması mümkün değildir. Yönetim çalışanların WhatsApp’ı kullanmasını yasakladı. Birçok kişi ne olursa olsun tüm aplikasyonların çeşitli güvenlik açıklarının olduğunu ve Birleşmiş Milletlerinin aldığı kararı pek onaylamadığını belirtti.

Amazon’un CEO’su Jeff Bezos’un telefonun WhatsApp üzerinden hacklenmesiyle birlikte Beyaz Saray’da da hareketlik görüldü. Başkan Trup ve ailesi için telefonların değiştirilmesi önerildi. Birleşmiş Milletler uzmanından alınan bilgiye göre tüm Beyaz Saray çalışanlarının da telefonlarının değiştirmeleri gerektiğini belirtmişti.  Fakat WhatsApp üzerinden bir virüsün bulaşması durumunda telefondan bu uygulamayı silmek fayda etmeyecektir. Daha kapsamlı ve detaylı önlemlerin alınması gerekir.

2019 Yılında WhatsApp’ta 12 Virüs Bulundu
Telegram kurucusu olan Pavel Durov’un verdiği bilgilere göre WhatsApp’Ta bulunan kasıtlar arka kapılar, kazayla ortaya çıkmış güvenli açıkları olarak gizleniyor. 2019 yılında WhatsApp üzerinde 12 virüsün bulunduğunu ve bunlarda 7 tanesinin oldukça kritik olduğunu belirtti. Bunların yanı sıra bu 12 açıktaki yöntem sayesinde Pavel Durov’un WhatsApp’ı da hacklenebilmişti.

WhatsApp Bazı Ülkelerle Anlaşmalı

Telegram kurucusu olan Pavel Durov’un açıkladığı önemli bilgilerden birisi de WhatsApp’ın bazı ülkelerdeki yerel yönetimlerle işbirliği içerisinde olması. ‘’Arka kapılar’’ olarak adlandırdığı zafiyetin kasıtlı olarak kaldırılmadığı ve yetkililerden istendiği noktada kişilerin telefonlarını hackleyerek bilgileri ilettiğini belirtti.

Pavel Durov bu bilgiye hakim olmasının sebebi ise aynı kurumların Telegram içinde kendilerine geldiklerini belirtiyor. Bu işbirliklerini ret ettiğini belirten Pavel Durov, bu yüzden birçok ülkede Telegram’ın yasaklandığını belirtti. Rusya ve İran gibi ülkelerde WhatsApp’ta hiçbir zaman sorun olmadığını çünkü işbirliği içerisinde olduğunu belirtti. Haberay

Editör: Wan Haber