1979 İran Devrimi'nden sonra Mısır ile diplomatik irtibatını kesen İran'dan Kahire'ye ilk defa üst seviyede bir ziyaret gerçekleşti. İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'ne katılmak üzere Kahire'ye inen Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Kahire Havalimanı'nda Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi tarafından karşılandı.
1979'da laik İran idaresini devirerek Şii İslam anlayışına dayalı dini idare tesis eden İran, İsrail ve Batı ile arası iyi olan Mısır idaresine karşı tavır almıştı. Bu tarihten sonra Mısır ile diplomatik temaslarını en alt seviyede yürüten İran, ilk defa bugün Kahire'ye Cumhurbaşkanı gönderdi. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi için Kahire'ye geldi. Ahmedinejad, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi tarafından Kahire Havalimanı'nda karşılandı. İran Cumhurbaşkanı, "Mümkün olsa Filistin'i de ziyaret etmek isterim ancak benim hayalim daha büyük. Hayalim, istiklaline kavuşmuş Kudüs'te namaz kılmaktır" dedi.
Mısır'da Hüsnü Mubarek'i deviren 2011 ihtilalinden sonra cumhurbaşkanı seçilen Mursi, 1979 İran Devrimi'nden sonra İran'a giden ilk Mısır Cumhurbaşkanı olmuştu. Mısır'daki idarenin değişmesinden sonra İran ilk defa Akdeniz'e harp gemisi göndermiş ve Tahran Kahire arasında kısmen iyileşme başlamıştı. Ancak, Ağustos 2012'de Tahran'da katıldığı bir zirvede İran'ın Suriye siyasetine karşı aleyhte ifadeler kullanan Mursi, İranlıları rahatsız etmişti. Körfezdeki Arap ülkeleri ise Mısır'ın İran ile dost olmasını tehlikeli bir gelişme olarak görüyorlar. İran ile Mısır arasındaki diplomatik münasebet hala üst seviyeye çıkarılmış değil.
(CTŞ-ÖK-D)

05.02.2013 12:35:55 TSI

Editör: Wan Haber