Washington'da bulunan Atlantik Konseyi'nde gerçekleşen bir panelde konuşan uzmanlar, Azerbaycan'ın Avrupa'ya sağladığı enerji kaynaklarının sürekliliği için, Türkmenistan ile ilişkilerini sağlam tutması gerektiğini belirtti.
ABD Senatosu Dışilişkiler Komitesi üyesi Marik String, panelde yaptığı konuşmada, "Azerbaycan hükümeti, sahip olduğu enerjiyi kullanarak Batı'yla olan bağlarını güçlendirmek gibi stratejik bir tutum sergiliyor. Azerbaycan sahip olduğu doğalgazı yerel ve bölgesel alanda çok rahat satabilir. Türkiye, Azerbaycan'ın bütün doğalgazını almaktan mutluluk duyar ancak Azerbaycan, bu gazı Avrupa'ya taşıma kararını sabit tutuyor" dedi.
String, ABD Senatosu Dışilişkiler Komitesi'nin, Avrupa'ya akan gazın Orta Avrupa'dan geçen Nabucco West boru hattı yoluyla aktarılmasını desteklediğini belirterek, böylelikle; çoğunlukla Rusya'nın Gazprom şirketinin sağladığı doğalgaza bağımlı olan Orta Avrupa bölgesinde yer alan ABD müttefiklerinin, doğalgaz kaynaklarının çeşitleneceğini söyledi.
String, Nabucco West hattının geçtiği ülkelerden; Bulgaristan'ın yüzde 89, Macaristan'ın yüzde 57 ve Romanya'nın yüzde 23 oranında Gazprom'un sağladığı doğalgaza ihtiyacı olduğunu dile getirdi.
ABD'nin birçok müttefikinin önümüzdeki yıllarda Gazprom şirketiyle olan anlaşmalarının sona ereceğini söyleyen String, Nabucco West boru hattının şimdiye kadar görülmemiş bir avantaj sağlayacağını ifade etti.
ABD Senatosu Dışilişkiler Komitesi'nin bir başka üyesi olan Neil Brown da, "Azerbaycan enerji kaynaklarını Batı'ya taşımaya devam etmek istiyorsa, doğudaki komşusuyla olan ilişkisini iyileştirmesi gerekiyor" dedi.
"BP ve ortakları tarafından yapılan yatırımlarla birlikte Azerbaycan, Orta Asya'yı Avrupa'ya bağlayabilecek bir konuma sahip olabilir. Soru şu ki; Azerbaycan bunu yapacak mı?" ifadelerini kullanan Brown, "İhtiyacınız olan, Türkmenistan'ın, Avrupa'daki doğalgaz pazarında uzun vadeli jeopolitik geçerliliğinizi onaylaması" dedi.
İki ülke arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesinin, her iki ülke tarafından kullanılan doğalgaz sahalarını bağlayacak Trans-Caspian boru hattının gelişimine katkı sağlayacağını ifade eden Brown, bu hattın gelişim sürecinin, Türkmen gazının akışının Azerbaycan tarafından onaylanmasını da içermesi gerektiğini söyledi.
(CC-ÖK-D)

19.12.2012 14:47:44 TSI

Editör: Wan Haber