Rusya, İran ve Türkiye’nin Suriye konusunda anlaşmasının ardından, ABD’den ‘Suriye’de siyasi geçişi sağlama yönündeki diplomatik girişimlerde başarısız oldukları’ itirafı geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, “Suriye’de girişimlerimiz başarısız oldu” dedi.

Kirby, günlük basın toplantısında “Dışişleri Bakanı John Kerry’nin şunu daha iyi yapabilseydik diye düşündüğü bir konu var mı” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Dışişleri Bakanı’na soracak olsaydınız, size Suriye’de içinde bulunduğumuz durumdan dolayı nasıl hayal kırıklığı yaşadığımızı söyleyecek ilk kişi ölürdü. Bizim Suriye’de politik bir geçiş sürecine ulaşma, Suriye halkının sesinin duyulacağı, daha iyi, daha güvenli ve birleşik bir Suriye diplomatik konusundaki diplomatik girişimlerimiz başarılı olmadı. Bu önümüzdeki bir kaç hafta içinde değişmez demek değil. Bir ay daha görevini sürdürecek, bizi istediğimiz noktaya getirmeye çalışacak. Sanırım kendisi bu konuda daha başarılı olabilmeyi dilediğini söylerdi.”

Kirby, Halep’in yeniden Suriye hükümetinin eline geçmesiyle ilgili soruya yanıtında da, Haleplilerin güvenliğinden ve gereksinimlerinin karşılanmasından Suriye hükümetinin sorumlu olduğunu söyledi. Kirby, “Elbette sorumlular. Aynı zamanda Halep’in alınması sürecinde yol açtıkları yıkımdan, açlıktan, felaketten de sorumlular” dedi.

Kaynak: Gazeteduvar

Editör: Wan Haber