Amerika Birleşik Devletlerinin Kuzey Kesimlerinde meydana gelen etkili soğuklar Amerikan medyasında geniş yer buluyor. Söz konusu medyanın "Polar Vortex" korkusu ile ilgili haberleri henüz kış tam başlamamışken halkın gündemine oturdu.


ABD'nin Orta Kuzey bölgelerinde şimdiden etkili olan kış soğukları, geçen seneki kışı hatırlatması nedeniyle bölge insanında şimdiden dondurucu soğuklar korkusuna sebebiyet veriyor. Amerikan Medyasının 'Ebola' ve 'IŞİD'den sonra en fazla önem verdiği konu "Polar Vortex" oldu. Genel olarak halkı uyaran içerikli mesajların verildiği haberlerde "Şapka ve Kaşkollarınızı Hazırlayın, Soğuklar Kapıda" gibi cümleler kullanılıyor.


Uluslararası Hava Tahmin Raporları sunan Amerikan Televizyonu AccuWeather, Kolorado'nun Denver şehrinde hava sıcaklığının 30 dakikada eksi 1 derece düştüğünü belirtiyor. Ayrıca Amerikan Medyası bir haftadır kuzeyden gelen kutup girdabının ABD'nin iç bölgelerine doğru 200 Milyondan fazla kişinin bulunduğu bir alanı etkileyeceği bilgisini de paylaşıyor.


ABD Ulusal Meteoroloji Dairesi NWS bilhassa Rocky dağlarının doğusunda bulunan Great Plains bölgesindeki sıcaklıkların normal ortalamanın 4 ila 10 derece altında olacağını belirtiyor.


Minnesota'dan Michigan'ın bazı bölgelerine kadar kar kalınlığının 54 cm'yi geçtiği biliniyor. Ayrıca Minnesota Eyalet Yol Devriyesi kendilerine bağlı bölgelerin genelinde 475 kaza ve 700 tane de yol kenarında duran araçlarla ilgili raporlar kaydettiğini belirtti.


Geçen yıl aynı bölgede etkili olan Kutup Girdabından dolayı 190 milyon insan soğukların bulunduğu bölgelerde etkilenmiş, binlerce uçuş iptal edilmiş ve 100'den fazla kişi donarak veya meydana gelen kazalarda yaşamını yitirmişti.

 

minnesota-347374_640.jpg

 

KUTUP GİRDABI NEDİR ?

 

Arktik salınım (Arctic Oscillation - AO), Kuzey Yarımkürenin 20 derece yukarı enlemlerinden itibaren görülen basınç anomalilerini prensip alan bir endeks çeşididir. Kutuplarda açısı daralan güneş ışınlarından dolayı düşük ısı enerjisi ile hava çok ısınmaz ve deniz seviyesinde yüksek basınç alanı oluşur. Soğuk hava yoğun olduğu için aşağı doğru çökme eğilimi gösterir. Çöken bu soğuk hava enverziyon oluşturmala birlikte, bu enverziyon seviyesinin üstünde yoğunluk farkından dolayı bir alçak basınç oluşur, bu alçak basınca, kutbi girdap veya polar girdap (polar vortex) adı verilir.

 

Girdap kuvveti ne kadar güçlüyse aşağı seviyedeki soğuk hava kütlesi aşağı (sıcak) enlemlere inmeden bölgede tutulur. Başka bir ifadeyle, yukarı seviyedeki alçak basınç aşağıdaki soğuk hava spin hareketi ile sararak ve yukarı doğru çekmeye çalışarak dağılmasını önler. NAO Endeks'e benzer şekilde, eğer kutup bölgesindeki yukarı seviye alçak basıncı uzun yılların ortalamasına göre güçlü, yani kutup bölgesi ve İzlanda çevresindeki basınç değerlerinin düşük olduğu bu duruma pozitif AO patterni denir.

 

Tam aksine, bu girdap kuvvetinin zayıf kaldığı ve soğuk havanın dağılarak aşağı enlemlere doğru aktığı, kuzey kutbunun biraz aşağısındaki enlemlerde basınç değerini arttırdığı duruma ise negatif AO patterni olarak tabir edilir.

Editör: Wan Haber