WanHaber - ÖZEL

İzmir'de yaşanan 6.6 şiddetindeki deprem sonrası bir çok bina yıkılırken onlarca kişi yaşamını yitirdi. Türkiye'de deprrem bölgeleri arasında gösterilen Van'da da 2011 yılında 7.2 şiddetinde deprem meydana gelmiş ve 644 kişi hayatını kaybetmişti.

İzmir'deki felaketin ardından Van'ın depreme ne kadar hazır olduğu kamuoyunda tartışma konusu haline gelirken İnşaat Mühendisleri Odası Van Şube Başkanı Fırat Durmaz, WanHaber.Com'a özel çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.

"O GÜN VAN HAZIRLIKSIZ YAKALANMIŞTI BUGÜN İZMİR"

Oda Başkanı Durmaz, İzmir'de meydana gelen depremle Van'da 2011 yılında gelişen depremin benzediğini kaydederek, "2011 yılında Van'ın depreme hazırlıksız yakalanışı ile İzmİr'deki durum benzerllik taşıyor. İzmir'in başına gelen şu anki durum Van depreminden çok farklı değil. O gün Van hazırlıksız yakalanmıştı bugün ise İzmir. Gerekli önlemlerin alınmaması facia ile son buldu. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet yaralılarımıza acil şifa diliyorum" dedi.

"VAN KESİNLİKLE YENİ BİR DEPREME HAZIR DEĞİL"

Van'ın çok büyük bir deprem yaşamasına rağmen yeni bir depreme hazır olmadığını kaydeden Fırat Durmaz, "2011 yılındaki depremde hasar almış binalar şu an hala kullanılıyor. Geçtiğimiz aylarda Başkale, İran ve Özalp'i etkileyen depremler çok büyük bir şiddete sahip olmasa da can ve mal kayıplarına yol açtı. Depremi hala algılayamadık ve kayıplar yaşamaya devam ediyoruz. Van kesinlikle yeni bir depreme hazır değil, hasar alan binaların halen içlerinde yaşıyoruz. Hasarlı binalarda bir türlü yıkım gerçekleşmiyor. Van'da olası bir depremde facia kaçınılmaz." cümlelerini kullandı.

TOPLANMA ALANLARI MEVCUT DEĞİL

Hali hazırda inşa edilen binalarda yeterli mühendislik hizmetinin alınmadığını belirten Durmaz, İnşaat Mühendisleri bu konuda yeterince görevlendirilmiyor. Belediyelerde yeterli sayıda konu ile ilgili personel yok. Bizler İnşaat Mühendisleri olarak sadece eleştirmekle yetiniyoruz. Olası bir depremde toplanma alanları mevcut değil. Toplanma alanı olarak ayrılan alanlarda binalar, prefabrik yapılar ve otoparklar mevcut" şeklinde görüş belirtti.

BU BÖLGELERDEKİ ZEMİNİN SIVILAŞMA RİSKİ VAR

Ege Denizi'nin Seferihisar açıklarında meydana gelen depremin Bayraklı'da yıkıma yol açmasının zeminle bağlantılı olduğunu kaydeden Durmaz, "Bayraklı ilçesi'ndeki yıkımlar bölgede zemindeki sıvılaşmadan kaynaklanıyor. Van'da da bazı bölgelerin zemininde sıvılaşmalar mevcut. Özellikle Selimbey, İskele ve Halilağa Mahalleleri ile Terizoğlu caddesinin bazı bölgelerinde zemin sıvılaşma riski var. Zemin değerlendirilmesi yapılmadan bu alanlar imara açılmış. Sıvılaşma riski olan bögelerde yapılaşma çok tehlikeli. Bu bölgelerde yüksek katlı yapılaşmaya engel olunması gerekiyor. Yapılaşmanın vatandaşın insiyatifine bırakılmaması gerekiyor. İmar şehrin dış bölgelere doğru kaydırılmalıdır." şeklinde konuştu. 

Editör: Wan Haber