SP Van İl Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, “23 Ekim 2011 yılı pazar günü başta Erciş olmak üzere il merkezinde en ağır şekilde yaşadığımız depremin üzerinden 7 yıl geçti kaybettiğimiz vatandaşlarımızı bir kez daha rahmetle anıyoruz.

Bugün depremin üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen, deprem döneminde hızlı adımlar atıldı, TOKİ’ler yapıldı fakat TOKİ’lerin sorunları bir türlü çözülmedi. Halen şehrin imar sorunu bir türlü düzelmedi, aynı sırada yan yana arsalarda ruhsat verilen yapılarda şehrin siluetini düzeltecek bir standartta bakılmadı. Şehir içi ulaşımda özellikle Kampüs-Edremit arası ciddi tıkanmalar yaşanmakta, çevre yolu halen hizmete açılmamakta, alternatif ulaşım ile ilgili deniz otobüsü ve tramvay ile ilgili adımlar atılmamaktadır.

Depremden bu güne halen yıkılması gereken birçok yapı yıkılmayarak özellikle şehrin kalabalık merkezlerinde insan hayatını tehdit etmektedir. Halen depremden ders alınmayarak olası bir depremde bilinçli toplum eğitimleri ve kamu spotları olmadığı gibi, hayati önem taşıyacak toplanma alanları da ilimize kazandırılmamıştır.

Özellikle TOKİ’lerde insanlara çıkarılan yüksek miktardaki ortak gider ve borçlulara uygulanan faizler konusunda derhal adım atılmalıdır. Özellikle Edremit TOKİ’de devlet hastanesi halkın sağlığının hizmetine açılmalıdır. Ulaşım ile ilgili sorunlar için adımlar atılmalı kısa sürede netice alınmalıdır. Yaşadığımız depremden ders çıkarılarak, aynı acıların tekrar yaşanmaması için gerekli adımlar atılmalıdır. Kaybettiğimiz vatandaşlarımızı tekrar Rahmet ile anıyor, geride kalan vatandaşlarımıza sabrı Cemil niyaz ediyor, bu tarz acıların tekrar yaşanmamasını Cenab-ı Allah'tan niyaz ediyoruz” ifadelerine yer verildi. (İHA)

Editör: Wan Haber