Van’da daha önce yaşanan depremlerde birçok yapının ağır hasar gördüğünü ve buralarda yaşayanların bu gerçeği gizlediğini ifade eden İnşaat Mühendisi Faruk Görünüş, “Olası depremde çok sayıda bina yıkılabilir, buna karşı önlem alınmalı” uyarısında bulundu.

Van merkez ve ilçelerinde son yıllarda yaşanan ve çok sayıda yurttaşın yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan depremler kentte birçok yapının hasar görmesine neden oldu. İnşaat Mühendisi Faruk Görünüş, sık sık depremlerin meydana geldiği kentte halen ağır hasarlı binaların olduğuna dikkati çekerek, olası bir depremde birçok yapının yıkılacağı uyarısında bulundu.

"HASARLI BİNALARA DIŞ CEPHE GİYDİRİLDİ"

2011 yılında meydana gelen depremde 644 kişinin, yine son Başkale depreminde 10 kişinin hayatını kaybettiğini anımsatan Görünüş, “Van’da 2011 deprem sonrasında birçok binada ağır hasar, orta hasar ve yıkımlar meydana geldi. O süre içerisinde gördüğüm ve gözlem yaptığım kadarıyla, bazı insanlar orta ve ağır hasarlı binalarını az hasara çevirmek için mahkemelere başvurdu. Eski binaların hiçbiri büyük bir depremi kaldıracak güçte değil. Bu noktada bütün binaların incelenmesi gerekiyor. Deprem olduktan sonra, örneğin ağır ya da orta hasarlı binalara dış cephe giydirildi. Herkes büyük bir telaş içerisinde binalarını güçlendirmeye çalıştı. Çoğu da kaçak yapıydı. Bu yapılanları doğru bulmuyorum. En doğru çözüm binaların tekrardan incelenmesi. Bunu bilen kurumlarla ya da bu işin uzmanı olan insanlarla yapılması gerekiyor” diye konuştu.

"O KADAR KÜÇÜK BOYUTTA BİR DEPREMİN..."

Toplumun deprem gerçeğini unuttuğunu söyleyen Görünüş, “Kısa bir süre önce Başkale depremi oldu. O kadar küçük boyutta bir depremin bu kadar insanın ölümüne sebep olması, bu kadar hayvanın ölmesi gerçekten üzücü bir durum. Özellikle ilçe ve köy evlerinin neredeyse tamamı toprak, yani yığma evler. Şu an halen ağrı hasarlı binalarda insanlar oturuyor. Bunu yapı sahipleri gizliyor ve ağır hasarlı olduğunu da söylemiyorlar. İnsanlar kendi canından çok evinin derdine düşmüş durumda. Bölge olarak depremlerin hareket hatları üzerindeyiz. Bu noktada gerçekten köy evlerini incelemek ve uyarılarda bulunmak gerekiyor. Ekonomik şartlar ve köydeki insanların yaşam koşulları belli ve bu koşullarda göz önüne alınarak, guvenli yapılar yapmak gerekiyor” dedi. MA
 

Editör: Wan Haber