9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki  yıkıcı depremin üzerinden 9 yıl geçti. 23 Ekim 2011'de Van'da meydana gelen ve 604 kişinin ölümüne sebep olan 7.2'lik depremin ardından 9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremde de 40 vatandaşımız hayatını kaybetti. Acı depremlerin üzerinden tam 9 yıl geçti ancak o yılki acılar hala tazeliğini koruyor.

9 Kasım 2011 günü saat 21.23'te merkez üssü Van'ın Edremit ilçesi olan, Richter ölçeğine göre 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Aynı yıl içinde meydana gelen ikinci büyük depremde henüz birinci depremin şokunu ve etkisini üzerinden atamayan Van, bir kez daha yıkıldı. İlk depremde 604 vatandaşın hayatını yitirmesinden dolayı göz yaşları kurumamış olan Van, 9 Kasım tarihinde 40 vatandaşını daha toprağa verdi. Üst üste meydana gelen yıkıcı depremler, biranda Van'ı yaşanmaz kıldı.

40 kişinin hayatını kaybettiği, 30 kişinin ise enkaz altlarından sağ olarak kurtarıldığı 9 Kasım depreminin ardından kentte var olan deprem korkusu daha da büyüdü ve birçok insan başka illere göç etti.

Konteyner kentlerin kurulduğu kentte, bir yandan da TOKİ tarafından binlerce konutun inşaasına başlandı.

Bir süre sonra kenti terk edenlerin yeniden döndüğü ve konutlara yerleşmeye başladığı Van'da hayat kaldığı yerden devam etti.

Bugün, ikinci yıkıcı depremin yıl dönümünü yaşayan Van'da ara ara artçı sarsıntılar meydana gelmeyi sürdürürken, birçok kişi 2011 yılında yaşanan depremleri unutamıyor.

Haber: Umut TARHAN - Prestij Gazetesi

Editör: Wan Haber