Antalya'nın 28 Aralık akşamı 6 büyüklüğünde depremle salanması, akılara Marmara'da beklenen büyük depremi getirdi. Ancak rahatlatan açıklama İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan geldi. STAR'a konuşan Ercan, 2014 yılının Türkiye açısından dikkat edilmesi gereken bir yıl olduğu uyarısında bulundu ve ardından ekledi: Marmara'da 21 yıl boyunca büyük deprem beklemiyoruz.
 

FAYLAR PARÇA PARÇA KIRILIYOR

Türkiye'de çok kırıklı fay olduğunu belirten Prof. Ercan, "Deprem olabilmesi için o bölgenin gerilmesi gerekir. Güçlerden biri Arabistan yarımadasının İran'ın ittirmesi sonucunda Van, Bitlis, Muş, Tunceli, Erzurum, Erzincan, Sivas, Tokat, Çankırı, Amasya, Bolu, Kocaeli, Düzce, Adapazarı, İstanbul, Tekirdağ, Edirne dolaylarında depremler olur. Güneyden de Suriye ve Irak Anadolu'yu kuzeye doğru ittirmektedir. Bunun sonucunda da Adıyaman, Diyarbakır, Siirt, Hakkari ve Van dolaylarında depremler olur. Yine Güney'deki Afrika anakarası da Türkiye'yi geren güçlerdendir. Afrika anakarası Anadolu'ya ve Ege Denizi'ne doğru yüzen bir buz dağı gibidir. Bu güç yaklaşık on bin yıldır yılda 3 santim hızla Anadolu'yu ittiriyor ve bir yarık oluşturuyor. Bu kuşakta Kaş'tan başlıyor, Elmalı yarımadası, Antalya, Güney Kıbrıs, Mersin, Adana ve Bolu'ya kadar uzanıyor. Doğu Anadolu kırığı ile çok vahşi olan ölüdeniz kırığının tam kapışma noktası ise Çukurova'dır. Bu bölgelerde deprem beklenebilir'' dedi.
 

YIKICI BİR SARSINTI BEKLEMİYORUZ

Antalya'da depremlerin denizde meydana geleceğini belirten Ercan, Marmara'da 2045'e kadar büyük deprem beklemediklerini, ancak 6' ya varan küçük sarsıntılar olabileceğini, bunların da Marmara için yıkıcı olmayacağını ifade etti. 4.3 büyüklüğünde öncü depremlerin araştırmacılara jeofizik anlamda önemli bilgiler verdiğini kaydeden Ercan, "Antalya'daki deprem öncesi bunu tahmin edebildik. Ve ardından 6'lık deprem oldu. Antalya'daki deprem Afrika anakarasının etkisinden meydana geldi. Türkiye 6 büyüklüğündeki depremlere hazır olsun" dedi.

Editör: Wan Haber