Van şehir merkezinde bulunan ahırlar, özellikle Van Gölü kıyısına yakın yerleşim yerlerindeki ahırlar gölü, Van Kalesi mesire alanını ve eski Van şehrini kirlettiği, çevreye kötü kokular yaydığı gerekçesiyle kentteki STK’lar, gazeteciler ve vatandaşlar tarafından geçmiş zamanda birçok kez eleştirilmişti.

Vatandaşlar da ilgili kurumlara bu ahırların yıktırılması, şehir dışına taşınması için dilekçeler vermişti. İpekyolu Belediyesi de ilgili kanun, vatandaşların talebi ve sahil bandı projesini hayata geçirmek için ilçe sınırları içerisindeki ahırların yıkımına hızlı bir şekilde başladı. 

“ÖNDER ÇİFTÇİLER YIKIMLARA DESTEK VERDİ”

Yapı Kontrol, Çevre Koruma ve Zabıta Müdürlükleri ekiplerince gerekli çevre güvenlik önlemi alındıktan sonra ilk yıkım 14 Haziran’da gerçekleştirilmişti. Daha sonra besicilerden, çiftçilerden gelen talep üzerine araya Kurban Bayramı’nın da girmesiyle 10 Ağustos’a kadar yıkım işlemlerine ara verilmişti. O tarihten bu yana belediye tarafından ilçeye bağlı farklı mahallelerde 16 ahırın yıkım işlemi yapıldı. İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Sinan Aslan’ın yoğun çabaları ve istişareleri ile ilçede besicilik ve hayvancılık yapan aralarında önder çiftçilerin de olduğu duyarlı vatandaşlar, kendilerine ait 24 ahırı imkanlarıyla yıkmaya başladı. Bu kişiler yıkılan ahırlarının yerine şehir dışında doğaya, çevreye ve ilgili kanuna uygun ahır inşa ettiler.

Editör: Wan Haber