Ülkede iklim değişikliğine bağlı kuraklığın etkisiyle göller bir bir kuruyor. Türkiye genelinde son 50 yılda toplam alamı Van Gölü’nün 3 katı büyüklüğünde, 70’ten fazla göl kurudu. Van Gölü havzasında başta göl olmak üzere birçok su kaynaklarının seviyesinde su kaybı yaşanıyor. Van Gölü’nde yaşanan çekilmeler, gün geçtikçe şiddetini arttırmaya devam ediyor. Son yılların en büyük çekilmesini yaşayan Van Gölü, tamamen kuruma tehlikesiyle karşı karşıya. 

‘Kuraklık ve yağışlardaki sapmalar’

Göldeki çekilme, Edremit ilçesine bağlı Enginsu Mahallesi’nde de tehlikeyi gözler önüne seriyor. Konuyla ilgili Wan Haber’e konuşan Vangölü Aktivistleri Derneği Başkan Yardımcısı Ali Emrah Dağer, kuraklık ve yağışlardaki sapmalardan dolayı gölde ve akarsularda çekilmelerin olduğunu belirtti.

Dağer, “2020 yılı yaz ayı ile Van Gölü’ndeki değişiklik çok fazla dikkat çekmemişti. Ancak 2021 yılı, gündemi değiştirecek kadar çekilme yaşandı. Ulusal çapta ses getiren haberleri basında yer buldu. 2021 yılındaki çekilmenin sebepleri arasında küresel iklim değişiklikleri bulunmaktadır. Kuraklık ve yağışlarda sapmalar maalesef Van Gölü’nde ve havzadaki birçok gölde ve akarsularda yaşanmaktadır” dedi. 

‘Suyu korumazsak geleceğimiz olmayacak’

Gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini dile getiren Dağer, “Bu durum Van Gölü’nün mevcut durumundan daha da küçülmesine ve sazlıkların kurumasına sebebiyet vermektedir. Bu durum kuş cenneti havzamızı değiştirmektedir. Su yönetimi planı yapılarak suyun korunması gerekmektedir.

Gerekli uzmanların araştırması neticesinde tarımın iklime ve yağışlara göre su tüketmeyen, vahşi sulama yöntemleri dışında suyun kıymeti bilinerek tarım yapılmalıdır. Ayrıca aşırı su tüketen fabrikaların bu duruma uyumlu hale gelmesi gerekmektedir. Suyu korumazsak geleceğimiz olmayacak. Korumalı ve hızlıca tüketilmemelidir” diye konuştu.

Fatma Polatcan / WanHaber.com ÖZEL

Editör: Wan Haber